Pence: ilmselt ei jõua me kunagi Trumpiga 6. jaanuari osas üksmeelele

Copy
USA endine asepresident Mike Pence.
USA endine asepresident Mike Pence. Foto: AP/Scanpix

Endine USA asepresident Mike Pence ütles eile, et arvatavasti ei jõua ta kunagi ekspresident Donald Trumpiga 6. jaanuari sündmuste asjus üksmeelele, kuid on viimase nelja aastaga saavutatu üle uhke.

Pence kommenteeris New Hampshire' osariigis vabariiklaste õhutusöögil kõneldes põhjalikumalt kui varem sündmusi 6. jaanuaril, kui Trumpi vihased toetajad jooksid tema sõnadest kannustatuna tormi Kapitooliumile.

Märatsevas rahvahulgas kõlas ka hüüdeid «Mike Pence võlla!», sest asepresident oli tõdenud, et tema võimuses ei ole demokraatide presidendikandidaadi Joe Bideni valimisvõitu tühistada.

«Nagu ma juba siis ütlesin, on 6. jaanuar Ühendriikide Kapitooliumi ajaloos must päev. Aga tänu Kapitooliumi politsei ja föderaalkorrakaitsjate kiirele reageerimisele suudeti vägivald maha suruda,» ütles Pence.

«Ja samal päeval kutsusime me taas kongressi kokku ning täitsime oma kohust põhiseaduse ja Ühendriikide seaduste alusel,» jätkas ta.

«Teate, ma olen rääkinud president Trumpiga mitu korda pärast seda, kui me ametist lahkusime. Aga ma ei tea, kas me jõuame kunagi selle päeva asjus ühisele seisukohale.»

Pence seisis neli aastat ustavalt Trumpi kõrval hoolimata kõigist vastuoludest, uurimistest ja tagandamiskatsetest.

Nüüd näib ta sellest positsioonist taanduvat, ilmselt kaaludes oma võimalusi kandideerida ise 2024. aastal Valgesse Majja. Paljud vabariiklased, kes ei olnud nõus Trumpi tegevusega 6. jaanuaril, on hakanud taas ekspresidendi ümber koonduma.

Pence kiitis 35-minutises kõnes korduvalt Trumpi ja püüdis veeretada süüd demokraatide kaela, kes tema sõnul on teinud kõik, et 6. jaanuari sündmusi ajakirjanduse huviorbiidil hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles