Tšehhis kiideti heaks kompensatsioon steriliseeritud romadele

Copy
Aastatel 1990 ja 1991 Tšehhis sundsteriliseeritud roma vähemusest naised Jelena Gorolova (vasakul) ja Nataša Botosova Ostravas 23. märts 2021.
Aastatel 1990 ja 1991 Tšehhis sundsteriliseeritud roma vähemusest naised Jelena Gorolova (vasakul) ja Nataša Botosova Ostravas 23. märts 2021. Foto: EPA/Scanpix

Tšehhi seadusandjad kiitsid reedel heaks eelnõu, millega määratakse kompensatsioon sadadele inimestele, peamiselt romadele, kes mitmekümne aasta eest sundviisiliselt steriliseeriti.

Eelnõu puudutab peamiselt naisi, kuid ka mehi, kes pidid läbi tegema sundviisilise steriliseerimise. Mõnel juhul ähvardasid võimud neid laste või riigipoolse toetuse äravõtmisega.

Eelnõu puudutab perioodi 1966. aasta juuli kuni 2012. aasta märts. Kompensatsioon ulatub 300 000 Tšehhi kroonini (12 000 euroni) igale isikule.

«Eelnõu eesmärk on eemaldada kommunistliku süsteemi viga,» ütles seadusandja Bohuslav Svoboda.

Sunnitud steriliseerimine algas Tšehhoslovakkia kommunistliku režiimi ajal, mis kukutati 1989. aastal. Steriliseerimine jätkus isegi pärast kommunistide võimu.

Tšehhis elab hinnanguliselt umbes 200 000-300 000 romat, kuigi ametliku rahvaloenduse andmed annavad madalama arvu.

Inimõigusorganisatsioonid on küsimust tõstatanud juba aastaid.

Tšehhi õigusvahemehe raportis 2005. aastal seisis, et vähemalt 50 Tšehhi naist, peamiselt romat, on ebaseaduslikult 30 aasta jooksul steriliseeritud.

Nende andmetes ei olnud olemas nõusolekuavaldusi, millega tõestatakse, et patsienti on protseduuri kohta vastavalt informeeritud, seisis raportis.

Aastal 2007 määras kohus kompensatsiooni roma naisele, kes rõhutas, et ta ei olnud andnud nõusolekut vastavaks operatsiooniks ning uskus, et haiglas pandi talle vaid rasestumisvastane spiraal.

Ta avastas, et ta steriliseeriti, alles hiljem, kui ta läks arsti juurde spiraali eemaldama, kuna ta tahtis last saada.

Üks teine steriliseeritud naine Jelena Gorolova väljendas eelnõu suhtes heameelt.

«Me oleme väga rõõmsad, et eelnõu võeti vastu. Oluline on ennetada selle kordumist teiste naistega,» ütles ta uudistekanalile CNN Prima News.

Tšehhi võimudel on läinud süüdistustele reageerimisega aega. Aastal 2009 vabandas valitsus naiste steriliseerimise pärast.

Eelnõu võib puudutada kuni 400 inimest ning senat pole küsimust veel arutanud. Kui see ülemkojas heaks kiidetakse, peab selle allkirjastama ka president.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles