Timmermans: Minsk rikkus isegi diktaatorite aktsepteeritud diplomaatilisi tavasid (6)

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans.
Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans. Foto: Reuters/ScanPix

Minsk on rikkunud isegi diktaatoreile vastuvõetavaid diplomaatilisi tavasid, peatades Leedust saabuva diplomaatilise posti riiki sisenemise, ütles Euroopa Komisjoni roheleppe valdkonna juhtiv asepresident Frans Timmermans.

«Valgevene režiim muutub iga päevaga jultunumaks, isegi kõige elementaarsemad diplomaatilised tavad, millega arvestavad diktaatorid üle kogu maailma ja millega nüüd Valgevene ei arvesta. Asi hakkab kontrolli alt väljuma,» ütles Timmermans reedel ajakirjanikele Vilniuses.

«Ainus vastus sellele on rangus, peame olema Valgevenega ranged, peame sanktsioonide osas olema arusaadavad, peame neile näitama, et Euroopas on taoline käitumine selgelt vastuvõetamatu,» lisas ta.

Timmermans rõhutas ka, et Euroopa Komisjon «on Leeduga, Leedu valitsusega täiesti solidaarne», lisades, et on sel teemal suhelnud ka rändevoliniku Ylva Johanssoniga.

«Toetame Leedut lõpuni,» kinnitas Euroopa volinik.

Leedu välisministeerium ütles, et Valgevene peatas Leedu diplomaatilist posti vedava sõiduki, rikkudes sellega Viini diplomaatiliste suhete konventsiooni.

Medininkai piiriületuspunktis nõudsid Valgevene ametnikud diplomaatiliste pitsatite eemaldamist ja auto avamist. Kui Leedu diplomaatilised kullerid sellest keeldusid, sunniti neid Leetu tagasi pöörduma, kinnitas ministeerium.

Pärast intsidenti kutsus Leedu välisministeerium kohe välja Valgevene suursaatkonna esindaja Leedus ja andis üle protestinoodi diplomaatilise sõiduki kinnipidamise kohta Leedu-Valgevene piiril.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles