Äärmuslased panid Burkina Fasos toime massimõrva

Copy
Burkina Faso armeepatrull.
Burkina Faso armeepatrull. Foto: JOE PENNEY / REUTERS

Burkina Faso põhjaosas hukkus ööl vastu laupäeva äärmuslaste rünnakutes vähemalt 138 tsiviilisikut, tegemist on veriseimate intsidentidega alates 2015. aastast, mil riigis džihadistlik vägivald puhkes, teatasid võimud.

President Roch Marc Christian Kaboré mõistis hukka veretöö Mali ja Nigeri piiri lähedal, kus Al-Qaeda ja Islamiriigiga seotud džihadistid on rünnanud tsiviilisikuid ja sõdureid.

«Me peame jääma ühtseks ja meelekindlaks nende pimedusejõudude ees,» ütles Kaboré, nimetades tapatalguid väikeses Solhani külas barbaarseiks ja põlastusväärseiks. Solhan asub umbes 15 kilomeetri kaugusel Yaghani provintsi pealinnast Sebbast.

«Mitmed vigastatud on oma haavadesse surnud ja avastatud on uued surnukehad. Esialgne ohvrite arv on 138 surma,» ütles üks kohalik ametnik laupäeva õhtul.

«Surnukehad maeti massihaudadesse,» ütles ametnik, kelle sõnul sai ööl vastu laupäeva korraldatud rünnakus viga kümneid inimesi.

Burkina Faso valitsus kuulutas välja kolmepäevase leina ning teatas, et terroristid on tapnud igas vanuses tsiviilisikuid ja pannud põlema inimeste kodud ja peaturu.

Ühe julgeolekuallika sõnul on tegemist riigi lähiajaloo kõige rängema sarnase rünnakuga.

Kohalike võimude andmeil ründasid äärmuslased kella kahe paiku öösel esmalt džihadistide vastaste vabatahtlike üksusi ning asusid seejärel majast-majja liikudes inimesi hukkama.

Maakaitsevägi Vabatahtlikud Isamaa Kaitseks (VDP) loodi 2019. aastal, et aidata riigi kehvasti relvastatud sõjaväge, kuid on kandnud raskeid kaotusi. AFP andmeil on hukkunud üle 200 VDP võitleja.

Vabatahtlikud saavad kahenädalase väljaõppe ja tegutsevad seejärel koos julgeolekujõududega, aidates peamiselt jälgimise, infokogumise ja julgestusega.

Varem reede õhtul olid arvatavad džihadistid rünnanud samuti riigi põhjaosas asuvat Tadaryati küla, tappes 14 inimest – 13 tsiviilisikut ja ühe omakaitseväelase.

Alates 2015. aastast on Burkina Faso üritanud tulla toime üha sagedamini korraldatud rünnakutega gruppide poolt, kelle seas on Islami Ja Moslemite Toetusgrupp (GSIM) ja Suur-Sahara Islamiriik (EIGS).

Rünnakud said alguse Mali piiri lähistel, kuid on levinud nüüd teistesse regioonidesse, iseäranis Burkina Faso idaosas.

Kokku on Burkina Fasos islamistlikus vägivallas hukkunud hinnanguliselt 1400 inimest ja miljon on oma kodud maha jätnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles