USA kohtunik tühistas California keelu sõjaväelistele tulirelvadele

Copy
Relvakauplus USA-s. Foto on illustratiivne.
Relvakauplus USA-s. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

USA föderaalkohtunik tühistas California osariigis kolmkümmend aastat kehtinud keelu sõjaväelistele tulirelvadele, kuna see läheb tema hinnangul vastuollu põhiseadusliku õigusega kanda relvi.

San Diego föderaalkohtunik Roger Benitez otsustas reedel, et osariigi ebaseaduslike sõjaväeliste tulirelvade (inglise keeles: assault weapon) definitsioon keelab seaduskuulekatele California kodanikele relvad, mis on lubatud enamikes teistes osariikides ning USA ülemkohtu poolt.

California osariik võib otsuse 30 päeva jooksul edasi kaevata.

Kuberner Gavin Newsom mõistis otsuse hukka, nimetades seda otseseks ohuks avalikule julgeolekule ja California elanikele.

«Nagu Šveitsi nuga on populaarne AR-15 (poolautomaat) täiuslik kombinatsioon kodukaitse relvast ja siseriikliku julgeoleku tagamise vahendist. Hea koduks ja lahinguks,» ütles kohtunik.

Kohtuniku sarnane võrdlus õõnestab tema otsuse tõsiseltvõetavust ning solvab perekondi, kes on selle relva tõttu oma lähedase kaotanud, ütles kuberner, kelle sõnul ei kavatse California võimud otsusega leppida.

Californias keelustati sellised relvad 1989. aastal.

Sõjaväelisi tulirelvi peetakse muudest tulirelvadest ohtlikumaks ning neid kasutatakse ebaproportsionaalselt palju kuritegude puhul, sealjuures korrakaitsjate vastu ning enamasti on nende relvadega seotud intsidendid ohvriterohkemad, rõhutas California peaprokuröri büroo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles