Saksamaa Saksi-Anhalti valimised on viimane suurtest enne Merkelita üldvalimisi

Copy
Valimised Saksamaa Saksi-Anhalti liidumaal.
Valimised Saksamaa Saksi-Anhalti liidumaal. Foto: www.imago-images.de/imago images/Christian Schroedter / Scanpix

Saksamaa Saksi-Anhalti liidumaal peetakse pühapäeval valimised, mis on viimane suurtest enne septembris korraldatavaid üldvalimisi, kus enam ei kandideeri 16 aastat võimul olnud kantsler Angela Merkel.

Saksi-Anhalti liidumaa on üks Saksamaa kõige väiksemaid, kus elab ainult 2,2 miljonit inimest.

Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) on seal tasavägises võistluses paremäärmusliku erakonnaga Alternatiiv Saksamaale (AfD).

AfD võit oleks ränk hoop konservatiividele ning nõrgendaks veelgi nende uue liidri Armin Lascheti habrast toetust enne 26. septembri üldvalimisi.

"Kui selgub, et AfD on pühapäeval veidi tugevam kui CDU, võib see kaasa tuua personalidebatid CDUs ning sellega nõrgestada kogu olukorda selles parteis," ütles Berliini Vaba Ülikooli politoloog Hajo Funke.

Merkeli partei on olnud aastakümneid domineeriv jõud Saksamaa idaosas asuvas Saksi-Anhaltis, olles võitnud peaaegu kõik liidumaa valimised alates 1990. aastast.

AfD kinnitas seal aga kanda viimastel valimistel 2016. aastal, kasutades ära rahva meelepaha Merkeli otsuse suhtes lubada riiki migrantide voolu.

Neil valimistel kogus CDU 30 protsenti häältest, moodustades koalitsiooni sotsiaaldemokraatide (SPD) ja rohelistega. AfD sai 24 protsenti häältest.

Päevalehe Bild reedel avaldatud arvamusuuringu tulemuste kohaselt peaks CDU saama 27 protsenti ja AfD 26 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles