KOHALIK VAADE ⟩ Lukašenka ohtlik bluff on alles algus

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Valgevene-Leedu piiril mai alguses Leedu piirivalvurite poolt kinnipeetud 19-aastane valgevenelane.
Valgevene-Leedu piiril mai alguses Leedu piirivalvurite poolt kinnipeetud 19-aastane valgevenelane. Foto: VIDMANTAS BALKUNAS/AFP/Scanpix

Aljaksandr Lukašenkat peeti aastakümneid lihtsalt häirivaks ja tagurlikuks diktaatoriks, keda mõnitati tema vuntside ja kolhooside pärast. Ryanairi lennuki kaaperdamisega ja kahe režiimikriitiku vahistamisega alanud kriis, mis päev-päevalt süveneb, on aga koos diktaatori ähvardustega pannud naaberriigid murelikult mõtlema, millega hullunud riigivõim järgmisena hakkama saab.

Alates jaanuarist on Valgevenest Leetu saabunud põgenike ja ka ebaseaduslike sisserändajate arv plahvatuslikult kasvanud. Kui sajad valgevenelased on Lukašenka käsilaste vägivalla ja vahistamiste eest Leetu põgenenud juba eelmise aasta augusti presidendivalimistele järgnenud meeleavalduste mahasurumisest saati, siis ebaseaduslikke immigrante, kes kahe riigi vahelist 679 kilomeetri pikkust maismaapiiri ületavad, peetakse uueks nähtuseks. Leedu võimud ja eksperdid väidavad, et see ei ole juhus, vaid hoopis koordineeritud pingete eskaleerimise kampaania. Kuid kes on selle taga ning mis põhjusel?

Ähvardustest tegudeni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles