Euroopa Parlamendis toimub Covid-19 digitõendi lõpphääletus

BNS
Copy
Euroopa Parlament.
Euroopa Parlament. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Teisipäeval peab Euroopa Parlament andma lõpliku heakskiidu ELi Covid-19 digitõendile, mis hõlbustab pandeemia ajal vaba liikumist Euroopas ja aitab kaasa majanduse taastumisele.

Digitõend hakkab kogu Euroopa Liidus kehtima 1. juulil. Mitmed liikmesriigid on juba alustanud digitõendite väljastamist.

Tõend, mis on kõigile tasuta kättesaadav nii digitaalselt kui ka paberil, näitab, et inimene on vaktsineeritud Covid-19 vastu, tal on kehtiv Covid-19 testi negatiivne tulemus või on ta haigusest tervenenud. Kõigil kolmel juhul kehtib ühine õiguslik raamistik, mis võimaldab liikmesriikidel väljastada kogu ELis kehtivaid tõendeid.

Parlamendi täiskogu arutelu digitõendite teemal toimub kolmapäeval. Arutelu keskmes on taskukohaste testide kättesaadavuse parandamine, milleks Euroopa Komisjon eraldab ELi erakorralise toetuse rahastamisvahendist vähemalt 100 miljonit eurot. Samuti rõhutab parlament, et liikmesriigid ei tohi tõendi omanikule kehtestada täiendavaid reisipiiranguid, näiteks kohustuslik karantiin, eneseisolatsiooni või testimise nõue, väljaarvatud põhjendatud juhtudel.

Pärast parlamendi kinnitust peab määrused vastu võtma ELi Nõukogu. Seejärel avaldatakse määrused Euroopa Liidu Teatajas.

Tänu kiirmenetlusele jõudis Euroopa Parlament ELi Nõukoguga digitõendi kasutamises kokkuleppele kaks kuud pärast seda, kui Euroopa Komisjon seadusandliku ettepaneku esitas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles