USA sai tagasi torujuhtme lunavararünnakus makstud enamuse rahast

Copy
Juhtunu tõttu oli mitmel pool tanklates kütusepuudus.
Juhtunu tõttu oli mitmel pool tanklates kütusepuudus. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS

USA sai tagasi torujuhtme Colonial Pipeline lunavararünnakus kurjategijatele makstud suurema osa krüptorahast, teatasid esmaspäeval justiitsministeerium ja Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI).

«Justiitsministeerium on tagasi saanud suurema osa häkkeritele pärast küberrünnakut makstud mitme miljoni dollari suurusest lunarahast,» kinnitasid korrakaitseametnikud telekanalis CNN.

Küberrünnaku tõttu peatas eelmisel kuul ajutiselt tegevuse riigi suurima kütusetorustiku operaator.

Operatsioon krüptoraha taastamiseks arvatavalt Venemaalt pärit häkkerite jõugult Darkside arvatakse olevat esimene omataoline. USA ametnike sõnul peegeldab see korrakaitsejõudude üha agressiivsemat lähenemist lunavararünnakutele ja küberohtudele.

«Jätkame kõigi oma ressursside ja vahendite kasutamist lunavararünnakute ja muude küberohtudega tegelemiseks,» kinnitas asejustiitsminister Lisa Monaco pressikonverentsil.

«Täna oleme saanud häkkerijõugu Darkside niiöelda kaela peale tabades hoobiga kogu ökosüsteemi, mis toidab väljapressimisprogrammide rünnakuid ja kuritegelikku tulu digitaalsest valuutast,» lisas Monaco.

USA valitsus kehtestas maikuu algul energiafirma rivist välja löönud lunavararünnaku tõttu neljapäeval esmakordselt naftatorustikele küberjulgeolekunõuded.

Sisejulgeolekuministeeriumi kehtestatud reegli nõuavad, et torujuhtmeoperaatoritel oleks ametis küberturbekoordinaatorid, kes oleks kogu aeg kättesaadavad. Kinnitust leidnud intsidentidest tuleb teatada küberjulgeoleku- ja taristujulgeolekuagentuurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles