Biden kutsus Zelenskõi visiidile Valgesse Majja

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Oliver Contreras / POOL/EPA

USA president Joe Biden kinnitas esmaspäeval Washingtoni toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele ning kutsus oma ametivenna Volodõmõr Zelenskõi visiidile Valgesse Majja.

USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan ütles ajakirjanikele, et Biden rääkis telefoni teel Zelenskõiga, kinnitades Ukraina presidendile, et ta «seisab kindlalt Ukraina suveräänsuse eest» ning ootab võimalust «tervitada teda sel suvel Valges Majas».

Küllakutse on Bidenilt oluline märk jätkuvast toetusest Ukrainale enne USA riigipea ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumist järgmisel nädalal Genfis.

Ukraina on muu hulgas pettunud Bideni otsuses mitte kehtestada sanktsioone gaasijuhtmele Nord Stream 2. Zelenskõi väljendas kuu algul veendumust, et pärast gaasijuhtme Nord Stream 2 valmimist teeb Venemaa kõik võimaliku, et gaasitransiidi lepingut läbi Ukraina ei pikendataks.

Zelenskõi on ühtlasi öelnud, et USA loobumine sanktsioonidest gaasijuhtme Nord Stream 2 vastu tähendab Venemaa jaoks võitu.

Putin soovib kohtumiselt Bideniga kahe riigi vaheliste suhete parandamist.

Kohtumine Genfis 16. juunil leiab aset ajal, kui kahe suurriigi suhted on mõõnas mitme küsimuse tõttu, sealjuures süüdistused küberrünnakutes, väidetav inimõigusrikkumine ja valimistesse sekkumine.

«Me peame leidma viisid, kuidas neid suhteid reguleerida,» ütles Putin Peterburi majandusfoorumil ja lisas, et praegu on USA-Vene suhted madalseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles