Putin: Iraan ja Põhja-Korea pole täna ohtlikud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin.
Venemaa peaminister Vladimir Putin. Foto: Scnapix

Venemaa peaminister Vladimir Putin kritiseeris täna Münchenis algava julgeolekukonverentsi eel teravalt kava rajada Euroopasse raketitõrjesüsteem.

«Iraan ega Põhja-Korea ei kujuta täna ohtu... Täna on raketikaitse eesmärgiks kindlasti neutraliseerida Venemaa tuumarakettide võimekus,» seisis Putini teates, mille riigitelevisioon lasi eetrisse Müncheni julgeolekukonverentsi eelõhtul, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

«Külm poliitika» nime kandvas dokumendis kordas Putin Venemaa varasemat nõudmist saada NATO-lt juriidiline garantii, et raketikaitsesüsteem pole suunatud Venemaa vastu. Putini sõnul ei taha allianss Moskvale sellist garantiid aga anda.

NATO kinnitusel pole lühi- ja keskmaarakettide tõrjesüsteem suunatud Venemaa, vaid Iraanist ning Põhja-Koreast lähtuva ohu vastu. Sellele vaatamata suhtub Moskva koostöösse alliansiga ettevaatlikult, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel.

Samas dokumendis tuletas Putin ka meelde, et USA on seni ainus riik, mis on kasutanud tuumarelva. «Me ei saa seda unustada ja me reageerime alati ohtudele, mis võivad tekkida meie piiride lähedal,» lisas Putin.

Venemaa president Dmitri Medvedev ähvardas möödunud aasta novembris paigutada riigi lääne- ja lõunaossa, kaasa arvatud Leedu ja Poolaga piirnevasse Kaliningradi oblastisse Iskander-tüüpi raketid, kui lääneriigid ei loobu kavast paigutada raketikilbi osi Ida-Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles