EL hoiatas Suurbritanniat ühepoolsete sammude eest Põhja-Iiri asjus

Copy
Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu lipp.
Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu lipp. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liit hoiatas täna Suurbritanniat edasiste ühepoolsete sammude eest, mis rikuvad Brexiti-leppe Põhja-Iiri protokolli.

Blokk on alustanud Suurbritannia suhtes menetlust seoses Põhja-Iiri protokolli väidetava rikkumisega, mis puudutab piirkonna ja ülejäänud riigi vahelise tollikontrolli edasilükkamist.

Euroopa Komisjoni asepresident Maroš Šefčovič lubas ajalehes Daily Telegraph avaldatud arvamusartiklis, et Brüssel annab protokolli edasistele rikkumistele kindla vastulöögi.

Peaminister Boris Johnsoni endine ajaleht kirjeldas ähvardust «vorstikaubandussõjana».

«Kui ÜK võtab eelseisvatel nädalatel veel ühepoolseid meetmeid, ei hoia EL end kiirelt, rangelt ja otsustavalt vastates tagasi ning tagab, et ÜK järgib oma rahvusvahelise õiguse järgseid kohustusi,» kirjutas Šefčovič.

Põhja-Iiri protokoll jättis piirkonna sisuliselt EL-i tolliliitu ja ühisturule, et hoida habrast rahu vabariiklaste ja unionistide vahel.

Protokoll on kaasa toonud aga rahulolematust, seda eriti unionistide ridades, kes näevad seda ohuna Põhja-Iirimaa staatusel Ühendkuningriigi osana.

Šefčovič võttis sõna enne kolmapäeval Londonis peetavaid kõnelusi Brexiti-ministri David Frostiga.

Šefčoviči sõnul on protokolli rakendamisel «arvukaid ja põhimõttelisi lünkasid». Samuti tõrjus ta Johnsoni valitsuse kriitikat, et blokk ei ole piisavalt paindlik.

«Asi on paindumatusest kaugel. EL on algusest peale näidanud, et me oleme valmis leidma leidlikke lahendusi, kui neid tarvis on,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles