Venemeelne Tšehhi liider avaldas toetust Tsihhanovskaja võitlusele (1)

Copy
Tšehhi president Miloš Zeman.
Tšehhi president Miloš Zeman. Foto: EPA/Scanpix

Tšehhi Vabariigi venemeelne president avaldas kohtumisel Valgevene opositsioonijuhi Svjatlana Tsihhanovskajaga toetust Valgevene opositsioonile selle võitluses «Euroopa viimase diktaatori» vastu.

President Miloš Zeman «väljendas isiklikku toetust Svjatlana Tsihhanovskajale ja hindas kõrgelt tema vaprust», kirjutas Zemani pressiesindaja Jiří Ovčáček teisipäeval Twitteris.

«Ta soovis opositsioonile võitu nende võitluses Euroopa viimase diktaatori vastu», lisas ta.

Tsihhanovskaja lahkus riigist pärast 2020. aasta presidendivalimisi, kus ta kandideeris 1994. aastast võimul olnud Aleksandr Lukašenko vastu, ning elab nüüd Leedus.

Ta asus kandideerima oma abikaasa asemel, kes enne valimisi vangi pandi.

Vastuolulised valimised, mille ametlikuks võitjaks kuulutati Lukašenko, vallandasid kogu riigis ulatuslikud meeleavaldused, mille võim julmalt maha surus.

76-aastane vasakpoolne ja endine kommunist Zeman on tuntud tihedate sidemete taotlemise poolest Vene presidendi Vladimir Putiniga, kes Lukašenko režiimi toetab.

Tsihhanovskaja on osana oma üleilmsest ringreisist neljapäevasel külaskäigul Prahas, kus ta kohtub teiste eksiilis elavate valgenelastega ja kogub toetust Valgevene opositsioonile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles