ÜLEVAADE Poliitikavaatlejad peavad Kremli Aasovi mere plaani idiootseks

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Mees jalutab mööda Krimmis Simferopolis kortermaja ette paigaldatud veekonteinerist. 
Mees jalutab mööda Krimmis Simferopolis kortermaja ette paigaldatud veekonteinerist. Foto: Aleksei Pavlišak/TASS/Scanpix

Moskva otsus hakata juulis Aasovi mere põhjast magevett pumpama ei tee ekspertide sõnul Krimmi elanike elu kergemaks, vaid selle taga on eelkõige Kremli soov kasvatada regioonis mõjuvõimu.

«Moskva kuulutas Aasovi merest magevee pumpamise plaani välja üllatuslikult vaikselt juba eelmise aasta lõpus, kuid ettevõtmise eesmärk ei ole Krimmi elanikke aidata,» leidis Jamestown Foundationi mõttekoja Euraasia-ekspert Paul Goble oma analüüsis.

Tema sõnul püütakse projektiga edendada Kremli geopoliitilisi ambitsioone. «Moskva saab Aasovi merel ja Krimmis kindlamalt kanda kinnitada ning leida ka kaastundlikke liitlasi, kes avaldaksid toetust Venemaa nõudmisele, et Ukraina Põhja-Krimmi kanali taasavaks,» arvas Goble.

Veevarude lõppemine võib analüütikute meelest põhjustada ka sõjalise konflikti. «Kõige äärmuslikumal juhul võib Kreml avamere puurimisprojekti kasutada ettekäändena, et hiljem viia väed Kagu-Ukrainasse taastamaks veevarustus poolsaarele,» kirjutas Goble.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles