USA-s müüdi oksjonil münt rekordilise 18,87 miljoni dollari eest

Copy
Kuldmünt Double Eagle.
Kuldmünt Double Eagle. Foto: SHANNON STAPLETON

USA-s vermitud kuldmünt, mis küll kunagi käibele ei jõudnud, müüdi teisipäeval oksjonil rekordilise 18,87 miljoni dollari (15,5 miljoni euro) eest.

20-dollarine kuldmünt Double Eagle, mille kujundas Ameerika skulptor Augustus Saint-Gaudens, vermiti 1933. aastal ja sellest sai Sotheby' oksjonil müümise järel maailma kõige kallim münt.

Eelmise rekordi omanik oli hõbedollar Flowing Hair, mis müüdi 2013. aastal kümne miljoni dollari eest.

Kõik Double Eagle kuldmündid kuulusid hävitamisele pärast seda, kui president Franklin D. Roosevelt Ühendriigid kullastandardist välja juhtis, et tõsta riigi majandust. Kaks münti anti Smithsonian Institutionile.

1937. aastal ilmus turule siiski mitu kuldmünti, mistõttu korraldas eriteenistus 1944. aastal uurimise ja otsustati, et kõik need mündid on varastatud USA valitsuselt ning nende omamine on ebaseaduslik.

Enne uurimist osteti üks münt ja sellele anti kogemata ka ekspordiluba. See münt jõudis Egiptuse kuninga Farouki mündikollektsiooni. Kui Sotheby' püüdis seda 1954. aastal oksjonil müüa, sundis USA rahandusministeerium oksjonimaja sellest loobuma.

Münt ilmus uuesti välja 1996. aastal, kui see konfiskeeriti eriteenistuse operatsiooni käigus New Yorgis Waldorf-Astorias.

Viis aastat kestnud õigusvaidlused lõppesid otsusega, see münt tohib eraomanduses olla.

Seega on teisipäeval ostetud 1933. aasta Double Eagle ainus münt, mida lubati seaduslikult müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles