Erdoğan kavatseb külastada Aserbaidžaani tagasi võidetud alasid Karabahhis

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AFP/SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kavatseb külastada peagi Aserbaidžaani ja sellega taas liidetud Karabahhi alasid, et tähistada Aserbaidžaani eelmisel aastal saavutatud võitu Armeenia üle.

Aserbaidžaan võitis Türgi toetusel sõjaga tagasi osa Mägi-Karabahhist ja sellega külgnevad alad, mis olid alates 1990-ndatest Armeenia kontrolli all.

Umbes 6000 inimelu nõudnud sõda lõppes eelmisel sügisel Venemaa vahendatud relvarahuga.

Erdoğan ütles kolmapäeval, et kavatseb sõita järgmisel nädalal Brüsselis toimuvalt NATO tippkohtumiselt Bakuusse, kus ta jälgib kolmapäeval 2020. aasta Euroopa jalgpalli meistrivõistluste mängu Türgi ja Walesi vahel.

Seejärel külastab ta oma «venna», Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijeviga ajaloolist Şuşa linna, mille Aserbaidžaani väed sõjas tagasi võtsid.

Şuşa külastamine valmistab meelehärmi armeenlastele, sest paljud näevad selles ka Mägi-Karabahhi Armeenia kultuurikeskust.

Türgi ja Armeenia suhted on ajalooliselt halvad ning pingetele lisab teravust asjaolu, et USA president Joe Biden tunnistas aprillis Türgi Osmani impeeriumi genotsiidi armeenlaste vastu Esimese maailmasõja ajal.

Ehkki Karabahhi relvarahu on suurel määral pidanud, on piirialadel aset leidnud ka hulk kokkupõrkeid.

Samuti põhjustas sõja kaotus Armeenias laialdase poliitilise rahulolematuse, mille ületamiseks kuulutas peaminister Nikol Pašinjan välja 20. juunil toimuvad ennetähtaegsed valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles