Soome opositsioon testib kohalikel valimistel võimuliidu sitkust

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Naine tutvub Helsingi tänaval Soome pealinnas kohalikeks valimisteks üles seatud kandidaatidega.
Naine tutvub Helsingi tänaval Soome pealinnas kohalikeks valimisteks üles seatud kandidaatidega. Foto: Kimmo Brandt/Epa/Scanpix

Kuigi viimase nelja aastaga toetust enam kui kahekordistanud Põlissoomlased püüavad pühapäeval toimuvatel Soome kohalikel valimistel ennekõike näidata kohta kätte maaomavalitsustes domineerivale Keskerakonnale ja kõigutada sellega Sanna Marini valitsust, siis asjatundjad koalitsiooni lagunemist tõenäoliseks ei pea.

«Suuremas osas Soome omavalitsustes pole erakondadevaheline vastasseis samal moel oluline küsimus, kui see on riiklikus poliitikas ja ehk ka suuremates linnades, eriti pealinna piirkonnas. Sellest tulenevalt võib öelda, et Põlissoomlaste saadud häälte ja volikogu liikmete arvul on ennekõike üldine poliitiline tähtsus riigi tasandil,» väitis parempopulistliku opositsiooniparte juht Jussi Halla-aho hiljuti pressikonverentsil.

Samal ajal toimunud Põlissoomlaste volikogul peetud kõnes toonitas ta, et kohalike valimiste eel populaarseim partei, opositsiooniline Koonderakond ja Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) juhitavasse valitsusse kuuluv Keskerakond vajavad Põlissoomlasi, kui tahavad teha lõppu olukorrale, kus nad on jäänud kõigest «puna-rohelise poliitika toetajateks», vahendas Ilta-Sanomat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles