Esimest korda üle 20 aasta kasvab maailmas lapstööjõu kasutamine (1)

Copy
Sisepõgenikest Süüria poisid töötavad ajutises nafta rafineerimise tehases Türgi toetatavate üksuste kontrolli all oleval territooriumil Aleppost põhjas.
Sisepõgenikest Süüria poisid töötavad ajutises nafta rafineerimise tehases Türgi toetatavate üksuste kontrolli all oleval territooriumil Aleppost põhjas. Foto: BAKR ALKASEM / AFP / Scanpix

ÜRO andmeil kasvab üle kahe aastakümne taas maailmas lapstööjõu pruukimine ning koroonaviiruse kriis ähvardab sundida veel miljoneid lapsi koolipingi asemel tehastesse ja põllule leiba teenima.

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) ja ÜRO lastefondi UNICEF ühisraporti kohaselt käis 2020. aasta alguses tööl 160 miljonit last, mida on 8,4 miljoni võrra enam kui neli aastat varem.

Lapstööjõu kasutamise kasv algas enne koroonaviiruse pandeemia vallandumist ning tegu on pöördega pikalt püsinud trendis laste töö vähenemise suunas – 2000. aastaga võrreldes oli 2016. aastaks kahanenud töötavate laste hulk 94 miljoni võrra.

Töötavate laste osakaal pole samas oluliselt kasvanud, kuid rahvaarvu kasv maailmas suurendas märgatavalt ka lapstööliste arvu.

Covid-19 kriisi lahvatades oli peaaegu iga kümnes laps maailmas sunnitud tööl käima, kõige rohkem oli lapstöötajaid Sahara-taguses Aafrikas.

Ametite hinnangul võib aga olukord kiirest halveneda, kui midagi ette ei võeta – pandeemia tõttu on olulisel kasvanud vaesusesse langenud pered hulk, mis võib lähemal kahel aastal sundida tööle lisaks praegusele veel ligi 50 miljonit last.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles