Bideni ja Johnsoni kohtumisele heidab varju tüli Põhja-Iirimaa pärast

Postimees
Copy
USA president Joe Biden saabus eile Cornwalli lennujaama Newquay lähistel Inglismaa edelarannikul.
USA president Joe Biden saabus eile Cornwalli lennujaama Newquay lähistel Inglismaa edelarannikul. Foto: Phil Noble / Reuters / Scanpix

Täna esimest korda kohtuvad USA president Joe Biden ja Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson soovivad küll taas toonitada riikide erilist suhte, kuid Bidenil on kavas väljendada ka sügavat muret selle üle, et Brexit ja brittide kaubandusvaidlus Euroopa Liiduga (EL) võib ohustada rahu Põhja-Iirimaal.

USA Londoni saatkonna kõrged diplomaadid on Valge Maja riikliku julgeoleku nõuniku Jake Sullivan heakskiidul hoiatanud Ühendkuningriigi Brexiti läbirääkijat David Frosti, et kui ta ei lähe kaupade piiril kontrollimise osas kompromissile, õhutab ta pingeid Põhja-Iirimaal.

USA praegune kõrgeim esindaja Londonis asjur Yael Lampert ja Frost kohtusid hiljuti omavahel ning The Guardiani andmeil kirjeldas Briti valitsuse sisedokument, et USA ärgitas Ühendkuningriiki leidma ELiga läbirääkimistel kokkulepet.

Ühendriikide ametnikud seadsid siiski otsese diplomaatilise surevavalduse esitamise kahtluse alla, rõhutades, et USA roll on aidata kaasa üksmeele leidmisele.

Samas Sullivan ütles BBC-le, et Biden on sügavalt mures Ühendkuningriigi ja ELi vastasseisu mõjude pärast Põhja-Iirimaale ning president kavatseb G7 riikide tippkohtumisel rõhutada, et 1998. aastal sõlmitud suure reede rahulepinguga saavutatud tuleb kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles