USA panustab üleilmsesse võitlussse pandeemia vastu 500 miljoni vaktsiinidoosiga

Copy
Lennujaamatöötajad Ida-Timoril Covaxi kaudu saabunud USA vaktsiinisaadetist maha laadimas. Foto on illustreeriv.
Lennujaamatöötajad Ida-Timoril Covaxi kaudu saabunud USA vaktsiinisaadetist maha laadimas. Foto on illustreeriv. Foto: EPA/Scanpix

USA ostab vaesematele riikidele jagamiseks 500 miljonit Covid-19 vaktsiinidoosi, teatas Valge Maja neljapäeval, võttes juhtrolli üleilmses pandeemiavastases võitluses.

Otsus tuleb ajal, mil Ühendriike ja teisi jõukaid riike on kritiseeritud koroonavaktsiinide ebavõrdse kättesaadavuse pärast. Samuti on USA-le ette heidetud kasutamata vaktsiinivarusid.

Kui 60 protsenti ameeriklastest on vähemalt ühe kaitsesüstiga immuniseeritud, võtab USA juhtrolli üleilmses võitluses pandeemiaga, annetades 500 miljonit Pfizer-BioNTechi vaktsiinidoosi 92-le madalama sissetulekuga riigile.

Valge Maja ise nimetab seda «ajalooliseks sammuks, mis aitab ülemaailmselt pandeemia vastu võidelda». President Joe Bidenil on kavas teha neljapäeval ametlik avaldus.

Tegemist on seni maailma suurima vaktsiiniannetusega.

Biden, kes osaleb sel nädalal G7 kohtumisel Suurbritannias, kavatseb ka teisi demokraatiaid üles kutsuda vaktsiinidega panustama.

USA vaktsiiniannetus suunatakse COVAX-i üleilmse vaktsiiniprogrammi kaudu, mille eesmärk on tagada vaktsiinide võrdsem jaotumine riikide vahel.

Valge Maja sõnul algab vaktsiinide väljajagamine augustis ning selle aasta jooksul panustab USA kokku 200 miljoni annusega. Ülejäänud 300 miljonit lisanduvad 2022. aasta esimesel poolel.

Tõrjudes väiteid, nagu oleks tegemist katsega nn. vaktsiinidiplomaatias Venemaa ja Hiinaga rinda pista, kirjeldab USA oma sammu kui väljumist Bideni eelkäija Donald Trumpi ajal maad võtnud isolatsionismist ning tagasipöördumist mitmepoolsuse juurde.

Seni on koroonaviiruse pandeemia nõudnud maailmas üle 3,7 miljoni inimelu ning viimati tabas surmav laine rahvarohket Indiat.

India koroonasurmade arv on 360 000 ligidal, jäädes ohvrite koguarvult maha vaid USA-st ja Brasiiliast.

Muu hulgas on India koroonalaine sundinud riigi loobuma seal toodetud vaktsiinide ekspordist, mis sunnib teisi riike, näiteks Nepali, alternatiive otsima.

Liibanonis, kus valitseb ränk majanduskriis, on poliitikud leidnud koroonasüstide tasuta jagamises vahendi, et endale tuleval aastal toimuvateks valimisteks toetust kindlustada.

Mustal turul küsitakse ettevõtetelt ja ühendustelt Venemaal toodetud Sputniku vaktsiini topeltannuse eest 38 USA dollarit, mis on kolm neljandikku Liibanoni miinimumpalgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles