Parema elu otsingul Vahemerd ületada püüdnud, kuid teel Euroopasse uppunud migrantidel mõeldud surnuaed Lõuna-Tuneesias avati ametlikult eile, kuid juba enne olid seal pooled hauaplatsid hõivatud, neist paljude kalmukivile märgitud vaid seal puhkava inimese sugu, rõivastus, milles ta leiti, ja koht, kus surnukeha kaldale uhtus.

Jardin d'Afrique – prantsuse keeles Aafrika aed – on selle rajanud Alžeeria kunstniku ja sufimoslemi Rachid Koraichi sõnul mõeldud kõigile neile, kes langesid mere needuse ohvriks.

Tema sõnul väärivad need inimesed, kellest paljud asusid pärast gangsterite ja terroristide väljapressimise ohvriks langemist kipakates ja ülekoormatud paatides teele, väärikat viimast puhkepaika. «Ma tahtsin anda neile esimese võimaluse maitsta paradiisi,» lausus 74-aastane Koraichi.

Paljud neist, kes on Aafrika aeda maetud, on seni nimetutes haudades, mille kalmukivid edastavad nende kohta napi ja sünge info. Ühele on märgitud sõnad: «Naine, must kleit, Hachani rand.» Viimane viitab kohale, kust tema surnukeha leiti.

200 valget kivikalmu märgivad veel tühje hauaplatse. Koraichi pelgab, et suve lõpuks on need täis.

Kommentaarid
Copy