Kaunase linnavalitsus ei andnud seksuaalvähemuste rongkäigule luba

BNS
Copy
LGBT aktivist Vilniuses 19. mai 2018.
LGBT aktivist Vilniuses 19. mai 2018. Foto: Julius Kalinskas/Scanpix

Leedu Kaunase linnavalitsus keeldus osavõtjate julgeolekust lähtudes andmast luba seksuaalvähemuste rongkäigule kesklinnas.

«Seaduse kohaselt ei saa me piirata eneseväljendusvabadust ja keelata taolisi rongkäike. Omavalitsus ei ole selle ürituse poolt ega vastu, kuid me peame tagama kõikide Kaunase elanike ja külaliste julgeoleku,» ütles Kaunase linnavalitsuse asedirektor Paulius Keras.

Marsi korraldajad teatasid, et kavatsevad otsuse vaidlustada.

«Meie juriidiline meeskond valistab ette apellatsiooni Leedu haldusvaidluste komisjonile. Linnavalitsuse väited tunduvad küsitavad, vähemasti Euroopa kogunemisvabaduse standardist lähtudes,» ütlesid korraldajad BNS-ile saadetud kommentaaris.

Eelmisel nädalal küsisid korraldajad luba viia rongkäik läbi Laisvesi (Vabaduse) puiesteel, kuid Keras ütles siis, et sellel marsruudil on hulk taristutöid, mistõttu tekitaks rongkäik kohalikele elanikele ebaproportsionaalselt suurt ebamugavust.

Kaunase maakonna politseiülema pressiesindaja Odeta Vaitkevičienė ütles, et kohalikul politseil oleks raske osavõtjate ohutust tagada. Ta lisas aga, et politsei kui institutsioon marsi vajalikkuse üle ei otsusta.

Seejärel pakkusid rongkäigu korraldajad linnavõimudele välja veel mitu potentsiaalset marsruuti, kuid ka need lükati tagasi.

Võimude väite peale, et teetööde tõttu ei ole võimalik osalejate ohutust tagada, osutasid korraldajad hiljutisele korvpallifännide marsile Laisvesi puiesteel, mida millegipärast sellised ohud ei kimbutanud.

Korraldajate teatel lükkavad rongkäigu edasi 4. septembrile, mil taristutööd on lõppenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles