Biden kohtus Johnsoniga

Copy
Boris Johnson, Carrie Johnson ja Joe Biden, Jill Biden.
Boris Johnson, Carrie Johnson ja Joe Biden, Jill Biden. Foto: Toby Melville

USA president Joe Biden kohtus neljapäeval esimest korda Briti peaministri Boris Johnsoniga ning manitses teda Põhja-Iiri rahu mitte ohtu seadma.

Kohtumine leidis aset Cornwalli kuurortlinnas Carbis Bays G7 tippkohtumise eel. Biden õnnitles Johnsonit äsjase abiellumise puhul.

Kohtumine Johnsoniga on Bideni esimene ettevõtmine esimesel välisreisil presidendina ja selles nähakse võimalust anda oma panus pandeemiajärgse maailma kujundamisse paljudes valdkondades alates kliimamuutusest tehnoloogia ja kaubanduseni.

Biden ja Johnson peaksid kokku leppima kaasaegses versioonis Winston Churchilli ja Franklin D. Roosevelti 1941. aasal allkirjastatud hartast, milles pandi paika maailmakord pärast Teist maailmasõda.

Liidrid kinnitavad kahe riigi erilisi suhteid, kuid väidetavalt olevat Biden andnud USA diplomaatidele korralduse noomida Johnsonit Brexiti ja selle tagajärgede eest Põhja-Iirimaa rahule.

USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan kinnitas aga, et oma iiri juurtele uhke Biden ei hakka Johnsonit ähvardama ega mingeid ultimaatumeid esitama.

Biden on aga kaljukindel, et kolmekümneaastasele vägivallale lõpu teinud 1998. aasta suure reede rahulepet tuleb kaitsta, ütles Sullivan.

Biden jõudis Inglismaale kolmapäeva õhtul ja kuulutas, et «Ühendriigid on tagasi!». Ta rõhutas vajadust taastada ülemaailmne koostöö pärast koroonapandeemiat ja diplomaatilised suhted, mis nõrgenesid eelmise presidendi Donald Trumpi isolatsionisliku poliitika tõttu.

Pärast G7 tippkohtumise lõppu pühapäeval külastab Biden Windsori lossis kuninganna Elizabeth II ning lendab seejärel Brüsselisse, kus tal on esmaspäeval kohtumised NATO ja teisipäeval Euroopa Liiduga. Kolmapäeval kohtub Biden Genfis Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles