AK ⟩ Transatlantilised suhted Bideni ajal: vennastumine väikeste okastega (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Joe Bidenist sai märtsis esimene Ühendriikide president pärast George W. Bushi, kes osales Euroopa Ülemkogul. Algaval nädalal osaleb Biden ELi-USA tippkohtumisel, mida ei ole peetud alates Barack Obama ametiajast.
Joe Bidenist sai märtsis esimene Ühendriikide president pärast George W. Bushi, kes osales Euroopa Ülemkogul. Algaval nädalal osaleb Biden ELi-USA tippkohtumisel, mida ei ole peetud alates Barack Obama ametiajast. Foto: KEVIN LAMARQUE/Scanpix

Joe Bideni ametiaja esimese viie kuu jooksul on asutud kiiruga lappima varasema nelja aasta jooksul auklikuks kulunud suhteid Euroopa liitlastega, kuid mõnes küsimuses ei ole erimeesuste silumine niisama lihtne.

Mainekas Brookingsi instituut peab Atlandi-üleste suhete nn skooritabelit, milles eksperdid hindavad Ameerika Ühendriikide ja Euroopa suhteid julgeoleku, majanduse ja poliitilise koostöö valdkonnas ning väljastavad siis tulemused kümnepallisüsteemis. Kuigi algatus näeb välja nagu tore mänguasi, annab see hea ülevaate lainetustest Atlandi mõlemal kaldal.

Selle aasta aprillist pärinev viimane skoorikaart annab suhetele üldhinnangu 5,9, mis on märgatavalt parem kui aastatagune 3,3. Toona hinnati poliitilist koostööd 3,2, julgeolekukoostööd 3,5 ja majanduskoostööd 3,5 palliga. Aprillis olid need näitajad vastavalt 6,2, 6,1 ja 5,1.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles