Marmara mere rannikut katab suurlinna Istanbuli juures paks pruun limane ja vahutav kiht – kõnekeeles on see saanud nime meretatt –, mis tekitab ärevust kohalikes elanikes ning ohustab mereelustikku. Postimehe toimetus heidab fotode abil pilgu keskkonnakriisile Türgis ning teistele möödunud nädala meeldejäävamatele fotodele maailma eri paigust.

Seesugust limakihti märgati Türgis esimest korda 14 aastat tagasi, kui see tekkis ka Egeuse merele Kreeka lähistel. Nüüdne vohamine on aga ulatuslikum kui kunagi varem ning ekspertide hinnangul on selle taga reostus ja globaalne soojenemine, mis annavad hoogu lima tekitavate vetikate kasvule. Hoolimata Türgi pingutustest on lima Marmara merest praeguseks levinud ka Musta merre.

Istanbuli ülikooli bioloogiaprofessori Muharrem Balcı sõnul viib vetikate kontrollimatu vohamine kevadel, nagu juhtus tänavu, selleni, et päike ei suuda läbi limakihi vette tungida ning kalad ja teised vee-elukad jäävad hapnikupuudusse.

«Lima katab nüüd merepinda nagu telgikatus,» rääkis teadlane AFP-le. «Mõne aja pärast vajub see kiht põhja ning katab sealse ökosüsteemi.» See võib mürgitada näiteks merikarpe ja krabisid ning tekitada tugevat mädamunahaisu.

Kommentaarid
Copy