Venemaa tarnib Iraanile luurevõimekust tugevdava satelliidisüsteemi

Copy
Vene kanderakett Sojuz startimas 2018. aasta detsembris Kanopus-V nr 5 ja 6 satelliidiga.
Vene kanderakett Sojuz startimas 2018. aasta detsembris Kanopus-V nr 5 ja 6 satelliidiga. Foto: Yuri Smityuk / Scanpix

Venemaa on valmis varustama Iraani satellidisüsteemiga, mis parandab märkimisväärselt islamivabariigi luurevõimekust, kinnitas USA ajakirjandus.

Moskva teeb ettevalmistusi, et anda Iraanile satelliit Kanopus-V koos kõrge eraldusvõimega kaameraga, teatas Washington Post neljapäeval.

See võimaldaks Iraanil jälgida oma võistlejate tegevust Lähis-Idas, väidab leht viitega USA ja Lähis-Ida endistele ja praegustele ametnikele.

Teade satelliidisüsteemi kohta tuleb vahetult enne Venemaa presidendi Vladimir Putini ja USA presidendi Joe Bideni 16. juunil Šveitsis toimuvat kohtumist ja see pikendab Washingtoni kaebuste jada Venemaale veelgi.

Allikate sõnul on satelliidisüsteemi käivitamine lähikuude küsimus ning seda on aidanud ette valmistada mitmed Vene tippametnike kohtumised Iraani revolutsioonikaardiga.

Satelliit saadetakse välja Venemaalt ja see sisaldab Venemaal valmistatud riistvara, kinnitasid allikad.

Ehkki see ei küündi Ühendriikide satelliitide tasemele, võiks Iraan uue vahendiga saada luureandmeid konkreetsetest asukohtadest.

Peljatakse, et Iraan asub saadud andmeid jagama oma liitlastega Jeemenis, Iraagis ja Liibanonis.

Vene instruktorid on välja õpetanud meeskonnad, kes oleksid võimelised satelliiti Iraani põhjaosast Karaji lähedal juhtima, väitis Washington Post.

Tehing annab Iraanile võimaluse jälgida paremini Pärsia lahte, Iisraeli sõjaväebaase ning USA vägede kohalolekut Iraagis.

Lisaks Venemaa ja USA juhtide kohtumisele on satelliidimüük tundlik teema ka seoses pingutustega, et taastada Iraani ja maailma suurriikide tuumaleppe ning tuua uuesti leppesse ka USA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles