Putin eitas luuresatelliidi Iraanile tarnimise kavatsust

Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: Sergei Ilyin / Scanpix

Vene president Vladimir Putin lükkas reedel tagasi teated Ühendriikide meedias, mille järgi kavatseb Venemaa tarnida Iraanile moodsa satelliidisüsteemi, mis parandaks märkimisväärselt islamivabariigi luurevõimekust.

Washington Post kirjutas neljapäeval, et Moskva on valmis andma Iraanile üle Kanopus-V satelliidi kõrge resolutsiooniga kaameraga, mis võimaldaks Iraanil vaadelda oma Lähis-Ida rivaalide rajatisi.

Kolmapäeval USA presidendi Joe Bideniga kohtuv Putin nimetas artiklit «rämpsuks».

«Meil on Iraaniga koostöökava, sealjuures sõjaline ja tehniline koostöö,» ütles ta intervjuus USA telekanalile NBC News.

«See on lihtsalt libauudis. Vähemalt ma ei tea sellisest asjast mitte midagi. Need, kes sellest räägivad, teavad sellest ilmselt võib-olla rohkem. See on jamps, rämps.»

Washington Post tsiteeris endisi ja praegusi USA ja Lähis-Ida ametnikke ning teatas, et satelliit saadetakse orbiidile võib-olla juba paari kuu jooksul. Satelliidi müük on Iraani revolutsioonikaardi liidrite mitme Vene-visiidi tulemus, ütlesid nad.

Satelliit võimaldab monitoorida Iisraeli baase ja USA vägede kohalolu Iraagis, kirjutas Ühendriikide väljaanne.

Iraanil on regioonis halvad suhted mitme riigiga, sealjuures Iisraeliga.

Satelliit võidakse orbiidile saata Venemaal, kuigi Vene instruktorid on töötanud koos meeskondadega, kes võivad satelliiti juhtida Põhja-Iraani linna Karaji lähistel, kirjutas Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles