Läti taunis karmilt ajaloo kuritahtlikku võltsimist Moskva näitusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Läti välisministeerium mõistis täna karmilt hukka Moskva nüüdisaegse ajaloo muuseumis avatud näituse, teatas pressiteenistus.

Näituse pealkirjaks on: «Varastatud lapsepõlv: Lätisse aastatel 1943–1944 toodud laste saatus».

Läti välisministeerium tegi avalduse, kus ta mõistab näituse karmilt hukka, nimetades seda ajaloo kuritahtlikuks võltsimiseks ning avameelselt eksitavaks propagandasündmuseks. See teenib jõudude huve, mille eesmärgiks on takistada Läti-Vene suhete normaliseerumist.

Näituse korraldanud fond avaldas oma koduleheküljel Läti välisministeeriumi seisukoha üle imestust, kinnitades, et näitusel pole poliitilise propagandaga midagi pistmist. Fondi sõnul on selle eesmärgiks tõmmata avalikkuse tähelepanu natsirežiimi karistusoperatsioonide ohvritele, kes surid 1943-1944 Venemaa-Valgevene-Läti piirialal.

Fondi teatel saadeti toona tuhanded vene, valgevene ja poola lapsi Lätis asuvatesse töölaagritesse, kus neil tuli teha rasket füüsilist tööd. Näitus on asutuse sõnul pühendatud natširežiimi ohvritele ja ka neile, kellel õnnestus rasketes oludes ellu jääda.

Läti ametiisikud aga osutavad, et näituse korraldajaks on Aleksandr Djukov, kes on 2008. aastal asutatud ühiskondliku fondi «Ajalooline mälu» direktor, ning kes on taas kord tulnud välja erakordselt tendentslike «avastustega».

Varem on Djukov üritanud oma artiklites tõestada, et Molotov-Ribbentropi pakti sõlmimise tingis ajalooline vajadus, Nõukogude Liit pole kunagi Balti riike okupeerinud ning et tsiviilisikute küüditamised Balti riikidest olid õigustatud.

«Neile, kes on tõeliselt huvitatud neist traagilistest ajaloolistest sündmustest, on selge, et ülalmainitud näitusel ega Djukovi tegevusel pole mingit pistmist ajalooga,» kinnitas välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles