Macron nõuab Johnsonilt Brexiti leppest kinnipidamist

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron ja Briti peaminister Boris Johnson G7 tippkohtumisel Inglismaal.
Prantsuse president Emmanuel Macron ja Briti peaminister Boris Johnson G7 tippkohtumisel Inglismaal. Foto: Ludovic Marin / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron nõudis laupäeval Briti peaministrilt Boris Johnsonilt Euroopa Liiduga sõlmitud Brexiti kokkuleppe täitmist.

Londonil ja Brüsselil on tekkinud vaidlused Suurbritannia EList lahkumisel kehtestatud Põhja-Iiri kaubandusreeglite üle.

Macron kohtus Johnsoniga Edela-Inglismaal Cornwallis G7 tippkohtumisel ja väljendas pahameelt, mida Brüssel tunneb Suurbritannia ühepoolsete sammude pärast, millega rikutakse Brexiti leppe Põhja-Iiri protokolli.

Macroni büroo allikas ütles ajakirjanikele, et Prantsuse president selgitas Johnsonile, et Suurbritannial tuleb Euroopale antud lubadust täita ja lahkumisleppe reeglitest kinni pidada.

Sama sõnumiga pöörduvad Johnsoni poole ka teised tippkohtumisel osalevad Euroopa liidrid nagu Saksa kantsler Angela Merkel ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Põhja-Iiri protokolli pärast tunneb muret ka USA president Joe Bidenit, kes on ise iiri päritolu. Ajalehe Times teatel on ta teinud diplomaatidele ülesandeks manitseda Johnsonit 1998. aastal saavutatud Põhja-Iiri rahu mitte ohtu seadma.

Euroopa Liit hoiatas kolmapäeval Suurbritanniat edasiste ühepoolsete sammude eest, mis rikuvad Põhja-Iiri protokolli. Macron rõhutas neljapäeval, et Brexiti asjus ei saa midagi uuesti läbi rääkida.

Põhja-Iiri protokoll jättis piirkonna sisuliselt ELi tolliliitu ja ühisturule, et säilitada habras rahu vabariiklaste ja unionistide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles