Iraani kandidaat hoiatas ultrakonservatiivide valimisvõidu eest

BNS
Copy
Abdolnasser Hemmati
Abdolnasser Hemmati Foto: AP/Scanpix

Iraani reformistist kandidaat Abdolnasser Hemmati hoiatas laupäeval, et tema ultrakonservatiivsete rivaalide võit 18. juuni presidendivalimistel võib riigile kaasa tuua uusi sanktsioone.

Iraanlased saavad president Hassan Rouhanile mantlipärija valida seitsme kandidaadi – viie äärmuskonservatiivi ja kahe reformisti – seast, kelle järelvalvenõukogu sõelus välja 600 soovija seast.

«Mis juhtub, kui võim läheb karmi liini pooldajaile? Mis juhtub, kui võim läheb teie kätte?» küsis endine keskpankur Hemmati. «Olgu see väga selgelt välja öeldud: uued sanktsioonid suurema üleilmse konsensusega,» tõdes ta viimase televäitluse ajal.

Kampaaniaga samaaegselt käivad Viinis läbirääkimised 2015. aasta rahvusvahelise tuumaleppe taaselustamiseks. Ühendriigid lahkusid sellest Donald Trumpi algatusel 2018. aastal ja kehtestasid Teheranile uued sanktsioonid.

Soosikuks pärast mitme olulise tegija kõrvaldamist valimistelt on tõusnud kohtunikkonna juht Ebrahim Raisi. Diskvalifitseeritute seas oli ka mõõduka konservatiivina tuntud endine parlamendispiiker Ali Larijani.

Rouhani lubas ametisse astudes taotleda paremaid suhteid Läänega ning Iraani majandusliku isolatsiooni lõpetamist.

Tuumalepe lubas Iraani sanktsioonileevendust vastutasuks oma tuumaprogrammi piiramisele, kuid uued sanktsioonid paiskasid islamivabariigi majanduslikku ja sotsiaalsesse kriisi.

Raisi on lubanud, et tema administratsioon on pühendunud JCPOA (tuumaleppe) säilitamisele, nagu on kinnitanud ka Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei.

Ta ütles, et Hemmati ei suudaks Rouhani administratsiooni endise liikmena tuumalepet jõustada, sest see vajab tugevat administratsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles