Netanyahu-vastased tähistasid parlamendihääletuse eel «võitu»

BNS
Copy
Meeleavaldajad
Meeleavaldajad Foto: AP/Scanpix

Umbes 2000 inimest avaldas laupäeva õhtul, päev enne otsustavat parlamendihääletust Jeruusalemmas meelt peaminister Benjamin Netanyahu residentsi ees, tähistades oma eeldatavat «võitu».

Parlament langetab pühapäeva otsuse, kas kinnitada ametisse «muutuste» koalitsiooni valitsus, mis teeks lõpu Netanyahu 12 järjestikusele võimuaastale.

Netanyahu-vastane blokk hõlmab erakondi nii paremalt, pahemalt kui tsentrist, aga ka araablaste islamikonservatiivset parteid, keda ühendab vaen hüüdnime all Bibi tuntud peaministri jätkuva võimu vastu.

Protestijad juubeldasid ning skandeerisid Itaalia partisanide tuntud laulu «Bella Ciao» viisi järgi «Bibi Ciao». Netanyahu ametist lahkumist nõudvad meeleavaldused tema kodu ees on väldanud ligi aasta.

«Meie jaoks on see suur õhtu ja homme isegi suurem päev. Ma peaaegu nutan. Oleme rahumeelselt selle nimel võidelnud ning see päev on saabunud,» lausus üks protestijaist Ofir Robinski.

«Netanyahu on püüdnud meid üksnes lõhestada ning käinud ühe osa ühiskonnast teise vastu välja. Kuid homme me oleme ühtsed: parempoolsed, vasakpoolsed, juudid ja araablased.»

Protestijad mängisid vuvuzelasid ja tagusid trumme, samas kui osa kandsid T-särke heebreakeelse tekstiga: «Bibi Lekh» («käi minema»).

«Me oleme Iisraeli tumeda ajastuga ühele poole saamas,» lausus Ram Shamir.

Teine protestija, 62-aastane Gali Israel Tal, oli samuti optimistlik, et pühapäeval toimunud Knesseti hääletus vormistab Netanyahu poliitilise surma.

«See on siin meie viimane laupäev. Me võitsime. Homme hääletab Knesset ja see peaminister läheb. Mis on hea. Ta läheb,» ütles naine.

Netanyahu-vastaseid proteste on korraldatud alates eelmise aasta juulist igal laupäeval, et väljendada rahulolematust tema majandus- ja pandeemiapoliitikaga.

Tema võimuaega on määrinud ka korruptsioonikahtlused, mille tõttu on temast saanud esimene ametiajal kohtu alla antud valitsusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles