G7 riigid loovad vastukaalu Hiina «siiditee» projektile (2)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson ja USA president Joe Biden G7 kohtumisel.
Briti peaminister Boris Johnson ja USA president Joe Biden G7 kohtumisel. Foto: AP/Scanpix

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 liidrid kiitsid laupäeval heaks kava vaesemate riikide taristuprojektide rahastamiseks, pakkudes vastukaaluks Hiina kasvavale üleilmsele mõjule «väärtushinnangutel põhinevat, kõrgete standarditega ja läbipaistvat» partnerlust.

USA algatusel põhinev «Build Back Better World» (B3W) projekt võeti vastu pärast president Joe Bideni ja teiste riigi- ja valitsusjuhtide kohtumist, kus arutati «strateegilist konkurentsi Hiinaga ja pühendumist konkreetsetele tegevustele, et aidata toime tulla hiiglasliku taristuvajadusega madala ja keskmise sissetulekuga riikides,» teatas Valge Maja.

Hiinat on laialt kritiseeritud, et see veeretab väikeste maade õlgadele võlgu, mida need ei suuda tagasi maksta. Küsimus on Hiina miljardite dollarite suurusest Uue siiditee (Vöö ja tee) initsiatiivist, mille raames on laenatud raha projektidele Aasias, Aafrikas, Ladina-Ameerikas ja isegi Euroopas.

Hiina president Xi Jinping käivitas Uue siiditee projekti 2013. aastal eesmärgiga suurendada riigi majanduslikku ja poliitilist mõjuvõimu. Paljude meelest püüab Peking sellega lihtsustada Hiina kaupade üleilmselt levikut. Hiina on eitanud, nagu oleks projektil salajasi motiive.

G7 riigid peaksid tegema pühapäeval avalduse, millega püütakse ära hoida uute pandeemiate puhkemine. Briti peaminister Boris Johnson nimetas avaldust ajalooliseks.

«Selle kokkuleppega kohustuvad maailma juhtivad demokraatiat tegutsema sel moel, et uusi pandeemiaid enam ei tuleks, et koroonapandeemia põhjustatud hävitustöö enam ei korduks,» lausus Johnson.

Avaldus, mis on kohtumispaiga järgi nimetatud Carbis Bay avalduseks, sisaldab terve rea kohustusi, mille hulgas on vaktsineerimis- ja raviviiside arendamis- ja uurimistegevuse kiirendamine ja globaalse järelevalve parandamine.

Tippkohtumisele on saabunud ka ÜRO peasekretär António Guterres, kes osaleb aruteludes osalejariikidega, vahendas BBC. Guterreselt oodatakse, et ta ärgitab G7 riike tegema rohkemat, et koroonavaktsiinide ebaõiglane jagamine lõppeks.

Inglismaal Cornwallis avaldasid laupäeval lärmakalt ja värvikalt meelt tuhanded kliimaaktivistid, kes kutsusid G7 liidreid üles tegema rohkemat takistamaks kliimamuutusi ja bioloogilise mitmekesisuse kadumist.

Trumme tagudes ja plakateid hoides marssisid pea 2000 aktivisti rühmitusest Extinction Rebellion (XR) läbi Falmouthi, mis asub tunniajase autosõidu kaugusel tippkohtumise toimumispaigast Carbis Bayst.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles