Šveitslased ei kiitnud rahvahääletusel heaks pestitsiidikeeldu (1)

Copy
Šveitsis enne rahvahääletust üles seatud põhupallidest tegelane koos plakatiga, mis kutsub hääletama pestitsiidide keelustamise kahe ettepaneku vastu.
Šveitsis enne rahvahääletust üles seatud põhupallidest tegelane koos plakatiga, mis kutsub hääletama pestitsiidide keelustamise kahe ettepaneku vastu. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Scanpix

Šveitslased ei toetanud pühapäeval korraldatud referendumil sünteetiliste pestitsiidide keelustamist, mille tulemusena võinuks Šveitsist saada teine riik maailmas, kus selliseid taimekaitsevahendeid ei tohi kasutada.

Referendumile eelnes kampaania, mis andis hoobi ettekujutusele idüllilistest alpiaasadest ja jagas arvamused teravalt kahte lehte.

Hääletusele pandi ka mitu muud küsimust, seal hulgas terrorivastased meetmed ja koroonaseadused.

Valijad pidid otsustama, kas kiita heaks seadus, mis pikendab valitsuse volitusi võitluseks koroonapandeemiaga ning peaks aitama leevendada selle mõju ühiskonnale ja majandusele.

Enamik valijaid andis hääle interneti teel.

Referendumiküsimustest äratas ühiskonnas enim tähelepanu pestitsiidikeeld, hääletusel eelnenud kampaaniat iseloomustasid ägedad vaidlused põllumeeste vahel.

Riigi lääneosas Vaud' kantonis läks asi isegi nii kaugele, et põlema pandi põllul seisnud treiler plakatiga, mis kutsus hääletusel ei ütlema.

Ka jah-leer kurtis solvangute, ähvarduste ja hirmutamise üle.

Rahvaalgatuses «Sünteetiliste taimekaitsevahenditeta Šveitsi poolt» sooviti riigis pestitsiidide täielikku keelustamist 10 aasta jooksul ja ka sünteetiliste taimemürkide abil kasvatatud toodete impordi keelamist.

Teine ettepanek «Puhta joogivee ja tervisliku toidu eest» jätnuks riiklikud toetused alles ainult farmidele, kus ei kasutata pestitsiide ega antibiootikume haigete loomade raviks.

Keelu pooldajatele teeb muret mürkkemikaalide tase vees, taimedele, loomadele ja putukatele tekitatav kahju.

Põllumehed aga hoiatavad, et taimekaitsevahendite keelustamise korral on nad sunnitud ameti maha panema.

Šveitsi valitsus avaldas enne referendumit lootust, et mõlemad ettepanekud hääletatakse maha, väites, et keelu korral on oht riigi toidusuveräänsusele.

Linnarahvas on üldiselt pestitsiidide keelustamise poolt, maal elavad valijad vastu. 

Šveitsi keelul oleks olnud maailmas suurem mõju kui 2013. aastal Bhutanis kehtestatul, sest Šveits on koduks maailma suurimale pestitsiiditootjale Syngentale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles