LAV jätab kaks miljonit doosi Johnson & Johnsoni vaktsiini kasutamata

Copy
Viaalid Johnson & Johnsoni koroonavaktsiiniga.
Viaalid Johnson & Johnsoni koroonavaktsiiniga. Foto: Dado Ruvic / Scanpix

Vaktsineerimiskampaania käivitamisega kimpu jäänud Lõuna-Aafrika Vabariik teatas pühapäeval, et loobub kasutamast kahte miljonit Johnson & Johnsoni koroonavaktsiini doosi, sest USA toidu- ja ravimiameti (FDA) hinnangul võivad need olla saastunud.

FDA ütles reedel, et mitu partiid Emergent BioSolutionsi Baltimore'i tehases toodetud ravimifirma Johnson& Johnson vaktsiini võib olla saastunud ja seetõttu ei saa neid kasutada. Üks partii vastab mitmele miljonile doosile.

LAVi tervisetoodete kontrolli amet (SAHPRA) teatas seepeale, et on otsustanud Johnson & Johnsoni vaktsiini mitte kasutusele lubada.

Emergent BioSolutionsi tehas sai aprillis käsu tootmine mitmeks nädalaks peatada, sest selgus, et osa J&J vaktsiini valmistamiseks kasutatud aineid oli ristsaastunud AstraZeneca vaktsiini koostisosadega. Seeläbi läks kaotsi 15 miljonit J&J doosi.

Tehas seisab praeguseni ning FDA ei ole veel otsustanud, kas anda sellele avamisluba.

LAVi tervishoiuminister Mmamoloko Kubayi-Ngubane tunnistas laupäeva, et vaktsineermisprogramm sai tagasilöögi, sest Port Elizabethi laboris ootas kasutamist kaks partiid Johnson & Johnsoni kõlbmatuks kuulutatud vaktsiini.

LAVil on kavas kasutada 59 miljoni elaniku vaktsineerimiseks 31 miljonit annust ühedoosilist Johnson & Johnsoni vaktsiini.

Riik on endale kindlustanud ka 30 miljonit doosi Pfizer-BioNTechi vanktsiini, aga seda tuleb säilitada äärmiselt madalal temperatuuril ja see nõuab kahte doosi.

Veebruaris lükkas LAV tagasi 1,5 miljonit doosi AstraZeneca vaktsiini, sest kaheldi selle tõhususes kaitseks kohaliku viirusevariandi eest.

Riik on suutnud praeguseks vaktsineerida pisut üle ühe protsendi elanikkonnast. Nakatunute arv on tõusnud üle 1,7 miljoni ja koroona tõttu on surnud ligi 58 000 inimest.

Viimase ööpäeva jooksul tuvastati LAVis üle 9300 nakkusjuhu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles