Intervjuu Kosovo president: ideed piiride nihutamisest viiks vaid verevalamiseni

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kosovo presidendi Vjosa Osmani-Sadriu sõnul ei tohiks omavahel siduda suhete normaliseerimise protsessi Serbiaga ning vajadust panna Serbiat tõtt vaatama Slobodan Miloševići režiimi kuritegudega.
Kosovo presidendi Vjosa Osmani-Sadriu sõnul ei tohiks omavahel siduda suhete normaliseerimise protsessi Serbiaga ning vajadust panna Serbiat tõtt vaatama Slobodan Miloševići režiimi kuritegudega. Foto: Eero Vabamägi

Lääne-Balkani riigid ei oota, et neile tehtaks Euroopa Liitu pääsemisel hinnaalandust, kuid Brüssel peaks nägema piirkonnas laienemist geopoliitilise prioriteedina, mis aitab kaasa kogu maailmajao stabiilsusele, rahule ja arengule, ütles Kosovo president Vjosa Osmani-Sadriu intervjuus Postimehele.

Teie visiidil Eestisse on olnud palju juttu Kosovo soovist ühineda ELiga, kuid enne seda tuleb jõuda suhete normaliseerimiseni Serbiaga. Kui lootusrikas te olete, et selles on võimalik lähiajal edusamme teha?

Nagu EL teatas, toimub Kosovo ja Serbia liidrite kohtumine 15. juunil, ja mis meisse puutub, siis saab sellest uus peatükk dialoogis.

Seni on protsess kaldunud kõrvale oma esialgsest eesmärgist, milleks oli lahendada probleeme kahe riigi vahel, nii et sellest oleks kasu mõlema maa kodanikele. Kahjuks keerles protsess liiga kaua poliitikute ümber, kes olid laua ääres, mitte ei puudutanud inimesi, keda nad esindasid.

Seega on äärmiselt tähtis, et pöörduksime tagasi dialoogi juurde. Ja Kosovo – ma tahaksin seda rõhutada – pole kunagi pool, kes dialoogi blokeerib.

Kui naaseme [kõnelustele], peame tagama, et järgitaks teatud põhimõtteid. Põhimõttelage protsess on alati määratud läbi kukkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles