Koonderakond ja Põlissoomlased kasvatasid kohtade arvu volikogudes

Copy
Peaminister Sanna Marin.
Peaminister Sanna Marin. Foto: Lehtikuva

Soomes pühapäeval korraldatud kohalikel valimistel kasvatasid kohtade arvu volikogudes Koonderakond (Kokoomus) ja Põlissoomlased, selgus ametlikest tulemustest, kui kokku olid loetud kõik hääled.

Koonderakond on 21,4-protsendilise toetusega suurim munitsipaalpartei. Erakond sai 64 kohta rohkem kui eelmistel valimistel, mil toetusprotsent oli 20,7.

Teistest suurematest parlamendierakondadest suurendasid oma kohtade arvu jõudsalt vaid Põlissoomlased, kes saavad 14,5 protsenti häältest, kui eelmisel kohalikel valimistel küüniti vaid 8,8 protsendini.

Sotsiaaldemokraatide (SDP) poolt on hääletanud 17,7 ja Keskerakonna (Keskusta) poolt 14,9 protsenti valijatest. Eelmistel valimistel olid vastavad arvud 19,4 ja 17,5.

Rohelised said 10,6 protsenti häältest, kui eelmisel korral koguti 12,5 toetusprotsenti.

Valmisosaluseks kujunes 55,1 protsenti.

Sotsiaaldemokraatide esimees ja peaminister Sanna Marin kirjeldas pärast rahvusringhäälingu Yle prognooside avaldamist tulemusi pettumusena. Yle ennustatud protsendid langesid hiljem pea täpselt kokku ametlike tulemustega.

«On selge, et kui toetus langeb, siis ei saa esimees kuidagi rahul olla. Kindlasti analüüsime valimistulemust väga tähelepanelikult,» sõnas Marin.

Kõige suuremad häälemagnetid olid Jussi Halla-aho (Põlissoomlased) umbes 18 840 ja  Elina Valtonen (Kokoomus) 15 790 häälega. Järgnesid Juhana Vartiainen (Kokoomus) 13 880, peaminister Sanna Marin (SDP) 10 530 ja Nasima Razmyar (SDP) 7890 häälega.

Tänavu kandideeris vähem kui 8900 kohale 35 000 inimest. Sel aastal anti eelhääletusel ligi poolteist miljonit häält ehk 33 protsenti. Täpsemad andmed selguvad, kui registreeritud on ka kõik välismaal antud hääled.

2017. aasta kohalikel valimistel osales eelhääletusel 26,6 protsenti valijaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles