Myanmaris algab kohus Aung San Suu Kyi üle

Copy
Meeleavaldajad nõuavad Myanmari kukutatud tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi vabastamist.
Meeleavaldajad nõuavad Myanmari kukutatud tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi vabastamist. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Myanmaris algab esmaspäeval kohus sõjaväelise riigipöördega kukutatud tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi üle, vaatlejad on nimetanud talle esitatud süüdistusi hunta katseks võtta seaduslikkus tema võidult demokraatlikel valimistel ning hävitada Nobeli rahupreemia laureaadi poliitiline tulevik.

1. veebruari sõjaväeline riigipööre võttis Suu Kyilt võimaluse astuda ametisse pärast oma Rahvusliku Demokraatialiiga ülekaalukat võitu mullustel valimistel.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch hinnangul on Suu Kyile Myanmari pealinna Naypyitaw´ erikohtus esitatavad süüdistused «võltsid ja poliitiliselt motiveeritud ning nende eesmärk on tühistada Suu Kyi valimisvõitu ning võtta talt võimalus uuest kandideerida».

«Kohtuprotsess on selge avalöök suuremale strateegiale suu Kyi ja Rahvusliku Demokraatialiidu neutraliseerimiseks, et võtta neilt võimalus tulevikus sõjaväevõimule väljakutset heita,» ütles HRW Aasia asedirektor Phil Robertson.

Suu Kyid süüdistatakse oma ihukaitsjatele ebaseaduslikult raadiotelefonide importimises, pandeemiapiirangute rikkumises 2020. aasta valimiskampaania ajal, riigisaladuste seaduse rikkumises ning valeinfo levitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles