SIPRI: Ühendriikidel ja Venemaal on 2000 kasutusvalmis tuumalõhkepead (2)

Copy
Venemaa mandritevahelise ballistilise raketi start. Foto on illustratiivne.
Venemaa mandritevahelise ballistilise raketi start. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikidel ja Venemaal on 2000 kasutusvalmis tuumalõhkepead, öeldakse Stockholmi Rahvusvahelise Rahu Uuringute Instituudi (SIPRI) ettekandes.

Seejuures märgitakse, et kuigi mõlemad suurriigid jätkavad oma tuumaarsenali vähendamist, oli 2021. aasta alguse seisuga mõlemal kümneid lõhkepäid rohkem kui aasta varem.

«Venemaa suurendas oma tervikarsenali rohkem kui 180 lõhkepea võrra, peamiselt paigutades laiali maismaal paiknevaid mandritevahelisi kobarlõhkepeadega rakette ja laevadel asuvaid rakette,» öeldakse ettekandes.

Seejuures märgitakse, et mõlema riigi laialipaigutatud tuumajõud jäävad 2010. aasta START-3 lepingu piiresse.

Ettekandes mainitakse, et üheksa tuumariiki - USA, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina, India, Pakistan, Iisrael ja Põhja-Korea omasid 2021. aasta alguse seisuga 13 080 tuumalõhkepead. Seda on vähem kui 13 400 lõhkepead, mis kuulusid SIPRI andmeil nendele riikidele 2020. aasta alguses.

«Vaatamata üldisele kahanemisele, suurenes hinnanguline kasutamisvalmis lõhkepeade hulk mullu 3720-lt 3825-le. Neist umbes 2000 - pea kõik neist kuulusid Venemaale ja USA-le - olid pidevalt kõrgendatud lahinguvalmiduses,» märgiti ettekandes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles