Putin on valmis arutama Bideniga vangide vahetust

Copy
Venemaal spionaaži eest 16 aastaks vangi mõistetud Paul Whelan.
Venemaal spionaaži eest 16 aastaks vangi mõistetud Paul Whelan. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Vene president Vladimir Putin ütles usutluses NBC-le, et on valmis arutama USA ametivenna Joe Bideniga vangide vahetust.

«Ma tean, et meil on mõningaid USA kodanikke vanglas, kuid kui vaadata seda, kui palju Venemaa kodanikke on USAs vanglas, on see võrreldamatu,» sõnas Putin.

Enda sõnul on ta loomulikult valmis arutama vangide vahetust.

Putinilt küsiti Venemaal vangis istuvate Paul Whelani ja Trevor Reedi saatuse kohta.

Texasest pärit 29-aastane üliõpilane ja endine merejalaväelane Trevor Reed olevat läinud politseinikele kallale pärast pidu Moskvas.

Kohus leidis, et Reed tekitas politseinikele vaimset ja füüsilist kahju, ning mõistis ta üheksaks aastaks vangi.

Reed ütles pärast otsust ajakirjanikele, et tema kohtuasi on täiesti poliitiline ja kaebas otsuse edasi Moskva linnakohtusse.

Reed on olnud alates kinnipidamisest 2019. aasta augustist Moskva eeluurimisvanglas. Ta ei ole end süüdi tunnistanud ning väidab, et ei mäleta toimunust midagi, sest oli purjus.

Reedi juhtum on äratanud tähelepanu eeskätt pika karistusaja tõttu ning arvatakse, et Venemaa ja USA võivad kasutada teda vangidevahetuses.

Moskva kohus mõistis USA, Iirimaa, Briti ja Kanada kodakondsusega Whelani 2020. aasta juunis 16 aastaks vangi spioneerimise eest.

Meedias on räägitud Vene narkolenduri Konstantin Jarošenko ja relvakaubanduses süüdistatud ärimehe Viktor Buti vahetamisest Whelani vastu.

But võeti kinni 6. märtsil 2008 Bangkokis ja anti pärast kahe aasta pikkust kohtuvaidlust välja USAle, kus ta Colombia sissirühmituse FARC relvastamise eest 25 aastaks vangi mõisteti. But istub Illinois's Marioni föderaalvanglas.

Jarošenko mõisteti USAs 20 aastaks vangi katse eest toimetada riiki suur hulk kokaiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles