KOHALIK VAADE ⟩ Hispaania peaminister võtab Kataloonia separatistidele armuandmisega riski

Gregorio García Maestro
Copy
Kataloonia poliitikutele armuandmise vastu korraldatud meeleavaldus üleeile Madridis.
Kataloonia poliitikutele armuandmise vastu korraldatud meeleavaldus üleeile Madridis. Foto: JAVIER BARBANCHO/REUTERS/SCANPIX

Hispaania peaministri Pedro Sáncheze valitsus valmistab ette pinnast armuandmiseks Kataloonia iseseisvuslastele, kes on vanglas seotuse tõttu 2017. aasta ebaseadusliku iseseisvusreferendumiga.

Sotsialistide valitsus leiab, et Kataloonia probleemi lahendamiseks tuleb rääkida ja andestada. Usutakse, et kodanikud mõistavad otsust, mis lubab Kataloonias alustada uut peatükki ja minevikuvalu ajalukku jätta, kuid on tõenäoline, et selline riskantne käik kahjustab Sáncheze toetust ning toidab veelgi parempoolsete rünnakuid tema valitsuse vastu.

Kataloonia iseseisvuslastele armuandmise küsimus vihastab suurt osa Hispaania ühiskonnast, kes on Kataloonia eraldamise vastu ja leiavad, et illegaalse referendumi korraldajad peavad ära kandma neile määratud vanglakaristused. Eriti seetõttu, et iseseisvusmeelsed parteid ei ole näidanud üles kahetsust ega palunud vabandust oma tegevuse eest 2017. aasta 1. oktoobril, mil tuhanded katalaanid tulid tänavatele ja läksid hääletama ajal, mil keskvalitsuse saadetud politseijõud sulgesid valimisjaoskondi ja toimusid kokkupõrked katalaanidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles