Pratasevitš andis pressikonverentsi (4)

Copy
Raman Pratasevitš.
Raman Pratasevitš. Foto: Ramil Nasibulin

Minskis maanduma sunnitud Ryanairi lennuki pardalt kinni võetud teisitimõtlejast ajakirjanikku näidati esmaspäeval Valgevene meedias, opositsioon nimetas tema esinemist kafkalikuks.

Raman Pratasevitš on üles astunud juba kahes vastuolulises videos, kus ta tunnistas üles talle ette heidetud kuriteod. Opositsioon ja tema pere on ülestunnistused tagasi lükanud ja märkinud, et ta tegi need surveolukorras.

Valgevene välisministeeriumi korraldatud esmaspäevasel pressikonverentsil ütles 26-aastane Pratasevitš, et on hea tervise juures.

Samuti rääkis ta, et teda ei ole alates kinnipidamisest 23. mail väärkoheldud.

Pressikonverents.
Pressikonverents. Foto: Ramil Nasibulin

«Ärge pange tähele, mida ta ütleb,» säutsus opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja nõunik Franak Viacorka. «Ärgem unusta, et ta on pantvang.»

«See pole pressikonverents, vaid stseen Kafkast või Orwellist,» lisas ta.

Raman Pratasevitš.
Raman Pratasevitš. Foto: Ramil Nasibulin

Pratasevitš ja tema tüdruksõber Sofia Sapega olid Ryanairi Ateena-Vilniuse lennul, mis sunniti Minskis maanduma hävitaja saatel.

Euroopa Liit kehtestas vastusena sanktsioone Valgevene ametnikele ja keelas Euroopa lennufirmadel Valgevene õhuruumis lendamise.

Esmaspäevasel pressikonverentsil kordasid ametnikud aga Minski ametlikku väidet, et lennuk suunati ümber, sest sellele tegi pommiähvarduse Palestiina äärmusrühmitus Hamas.

Lääneriikide liidrid on Minski versiooni sündmustest tõrjunud. Saksa kantsler Angela Merkel on öelnud, et see on «täiesti ebatõenäoline».

Valgevenet on alates mullustest presidendivalimistest raputanud enneolematu protestilaine riiki 1994. aastast valitsenud Aleksandr Lukašenko vastu. Lukašenko on vastanud meeleavaldajatele jõuga, vangistades mitmeid opositsioonitegelasi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles