Erdoğani sõnul olid kõnelused Bideniga siirad ja viljakad (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja USA president Joe Biden Brüsselis
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja USA president Joe Biden Brüsselis Foto: NATO

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles esmaspäeval, et pidas Brüsselis NATO tippkohtumise kõrvalt oma USA kolleegi Joe Bideniga "siiraid ja viljakaid" kõnelusi.

«Usume, et Türgi ja USA suhetes pole probleemi, mida ei saaks lahendada,» lisas Erdogan pärast esimest kohtumist Bideniga pärast valimisi.

Erdoğan kurtis enne kohtumist, et peab Bideniga kasutama esmaspäevast kokkusaamist selleks, et lahendada varasemad mured, mille seas lahkarvamused Venemaa õhutõrjesüsteemi S-400 ostmisega seoses.

«Peame üksteise vastas laua taga istudes arutama Türgi ja USA suhteid,» sõnas Erdoğan pühapäeval Istanbuli lennujaamas enne äralendu Brüsselisse.

«S-400-de küsimuses rääkisin Bidenile sama, mida ma olen selles osas varemgi rääkinud. Tõstatasin F-35 programmi teema ja rääkisin, milliseid ühiseid samme saame kaitsekoostöös teha,» ütles Erdoğan pärast kohtumist.

Türgi jäeti F-35 programmist välja 2019. aasta karistuseks otsuse eest osta Vene rakette. Türgi on olnud nii hävitajate F-35 peamine ostja ja ka osade tootja.

USA tahab, et Türgi loobuks Vene rakettidest S-400, mis on algselt mõeldud kasutamiseks NATO relvade vastu.

Pentagon kinnitas veel veebruari algul, et Vene süsteemid ei ühti F-35 hävitajatega ning Türgile kehtestatud sanktsioonid jäävad kehtima, kuni S-400 süsteemid kõrvaldatakse. Türgi kaitseminister Hulusi Akar vihjas samal ajal kompromissivõimalusele, millega kõnealused õhutõrjesüsteemid pandaks seisma ja neid kasutataks vaid vajaduse korral. USA välisministeeriumi see ei tollal rahuldanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles