Transparency International: pandeemia suurendas EL-is korruptsiooni

BNS
Copy
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Pandeemia tõi Euroopa Liidus kaasa korruptsiooni süvenemise, kinnitas Transparency International teisipäeval, väites, et inimestel kujunes vajadus kasutada arstiabi saamiseks isiklikke kontakte ning mõned valitsused kuritarvitasid kriisiolukorda.

Rahvusvaheline korruptsioonivastane ühendus küsitles 2020. aasta oktoobrist detsembrini enam kui 40 000 inimest Euroopa Liidu 27-s liikmesriigis.

Uuring leidis, et keskmiselt kasutas 29 protsenti inimestest eelmisel aastal ligipääsuks avalikule tervishoiusüsteemile sõprade ja perekonna abi.

Kuus protsenti vastanutest kasutasid selleks otsest altkäemaksu.

Transparency International leiab, et just tervishoid tõusis kriisi käigus korruptsiooni tulipunkti.

Altkäemaksu levik oli kõige kõrgem Rumeenias (22 protsenti) ja Bulgaarias (19 protsenti) ning isiklikke kontakte kasutati kõige rohkem Tšehhi Vabariigis (54 protsenti) ja Portugalis (46 protsenti).

Paljud vastajad leidsid samuti, et valitsus pole hallanud pandeemiat läbipaistvalt. Prantsusmaal, Poolas ja Hispaanias on sellisel seisukohal 60 protsenti vastanuist.

Ülevaade kinnitab, et korruptsioonitundlikke olukordi on tekkinud ka vaktsiinide jagamisel.

Ungari ja Poola puhul heidetakse ette kriisi kasutamist demokraatia õõnestamiseks, kuna kehtestatud regulatsioonid nõrgestasid demokraatlikke institutsioone.

Teisal aga kasutasid poliitikud kriisiolukorda enda huvides. Eraldi on välja toodud Saksamaa parlamendiliikmete tegevus maskihangete vahendamisel.

Üks kolmandik Euroopa Liidu residentidest leiab, et korruptsioon nende riikides süveneb. Suurimaks probleemiks peetakse seejuures valitsuste ja erasektori liiga lähedasi suhteid ning ja näilist lihtsust, millega ettevõtted saavad maksusid vähendada.

«Need tulemused peaksid olema äratuskellaks,» ütles Transparency Internationali Euroopa Liidu direktor Michiel van Hulten.

«On palju viivitamatuid toiminguid, mida saab teha,» ütles ta, tuues esile vajaduse suurendada lobitegevuse läbipaistvust nii Euroopa Liidus tervikuna kui ka selle liikmesriikides, samuti vajaduse võidelda maksudest kõrvalehoidumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles