NATO juht ärgitab Afganistanis rohkem vaeva nägema

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kõnelemas pressikonverentsil Pakistani välisministeeriumis.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kõnelemas pressikonverentsil Pakistani välisministeeriumis. Foto: Reuters / Scanpix

NATO ja Pakistan peaksid tõsisemalt pingutama, et Afganistanis stabiilsus saavutada, rõhutas neljapäeval alliansi peasekretär ja hoiatas, et ainult USA sõdurite juurdetoomine konflikti ei lõpeta.


Pakistan on Afganistani stabiilsuse saavutamise seisukohast võtmetähtsusega ning nii USA kui NATO püüavad peatada Talibani mässajate imbumist Afganistani ja kaitsta oma varustusteid.

Me kõik oleme võimelised enamaks, NATO kaasa arvatud, rõhutas alliansi peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.

USA-l on praegu Afganistanis üle 30 000 sõduri ja president Barack Obama on lubanud viia sinna lisaks osa Iraagist väljatoodavast väekontingendist. Euroopa riikidel on NATO rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes (ISAF) umbes 27 000 sõdurit.

Liitlasvägede komandöride sõnul on esmatähtis likvideerida mässajate baasid Pakistani puštu hõimualadel.

«ISAF saab hoogustada ja hoogustab sel aastal tegevust Afganistani pool piiri, aga tõsisemaid pingutusi on vaja ka nende äärmuslaste vastu, kes selle riigi pinnal kavandavad ja viivad läbi rünnakuid Afganistanis,» ütles Scheffer.

Pakistani sõjaväelased esinesid teisipäeval karmisõnalise avaldusega, käskides võõrriikidel lõpetada Islamabadile nõuete esitamine, sest sõjas islamisissidega olevat Pakistani sõdureid langenud märksa rohkem kui teiste riikide omi.

Pakistan sõdib mässajatega riigi loodeosas ning on pärast novembrikuiseid Mumbai terrorirünnakuid hakanud hoidma silma peal idapiiril Indiaga.

Islamabadi teatel viidi väike arv sõdureid kaitse-eesmärgil Afganistani piirilt India piirile, et olla valmis pingete süvenemiseks, Schefferi sõnul ei ole Pakistani väidetav võitlus Talibaniga nähtavaid tulemusi andnud.

Schefferiga kohtunud Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi ütles, et pingete vastu India piiril ei saa midagi parata, kuid Pakistan täidab endale võetud kohustused ka Afganistani piiriäärsetel aladel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles