Hiina rändelevandid ootavad noorukit järele

Copy
Hiina rändelevandid magamas.
Hiina rändelevandid magamas. Foto: Imago/ScanPix

Läbi Hiina rändavad elevandid on sunnitud peatuse tegema, et oodata järele karjast maha jäänud noorlooma. Kümneaastane elevant kaldus mõne päeva eest teelt kõrvale ja on nüüd karjast 14 kilomeerit maha jäänud ega paista vanemate kärsitusest hoolimata kiirustavat.

Rännakut jälgiv Yunnani ülikooli professor Chen Mingyong ütles Hiina meediale, et emaelevandid pasundavad nooruki kannustamiseks valjusti.

Elevantide toiminguid ööpäevaringselt edastava riikliku telekanali CCTV andmetel ei ilmuta noorloom vähimatki huvi karjaga taasühinemise vastu.

Isased elevandid lahkuvad harilikult suguküpsuse saavutades oma ema karjast ja moodustavad teiste isastega väiksed rühmad.

Hiina edelaosas asuva Yunnani provintsi looduskaitsealalt rännakule asunud metsikud elevandid on läbinud umbeS 500 kilomeetrit, kuid viimastel pävadel on nad püsinud provintsipealinnast Kunmingist lõunas.

Hiina sotsiaalmeedia on rändest elevil ja see on pälvinud ka rahvusvahelist tähelepanu, kuid toonud kohalikele põllumeestele miljonitesse dollaritesse ulatuva kahju.

Hiina võimud üritavad juhtida karja tagasi algpunkti Xishuangbanna Dai autonoomsesse prefektuuri.

Elevantide teelt on evakueeritud üle 3500 inimese, teedele on toodud sadu veokeid takistamaks loomi tiheda asustusega piirkondadesse sattumast, teatas uudisteagentuur Xinhua.

Asjatundjad ei oska öelda, miks lahkusid elevandid eelmise aasta lõpus oma kodust Xishuangbanna looduskaitsealal.

Yunnanis elab looduses umbes 300 elevanti. Nende arv on 1980. aastate 193-ga võrreldes tublisti kasvanud.

Viimastel aastatel tuleb aga üha enam teateid küladesse sattunud ja viljapõlde tuuseldavatest elevantidest, sest maaharimise käigus on neile toiduks sobivad taimed asendunud järkjärgult kõlbmatutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles