Hiina teadlane eitab viiruse levikut Wuhani laborist (2)

Copy
Hiina viroloog Shi Zhengli Wuhani laboris.
Hiina viroloog Shi Zhengli Wuhani laboris. Foto: AFP/SCANPIX

Hiina Wuhani labori teadlane tõrjus süüdistusi, nagu võinuks sealne viroloogiainstituut olla süüdi üleilmse pandeemia põhjustamises.

«Kuidas ma võin pakkuda tõendeid millegi kohta, mille kohta tõendeid ei ole?,» kirjutas Shi Zhengli New York Times'ile.

«Ma ei tea, kuidas maailm on selleni jõudnud, et heita soppa süütu teadlase peale,» vastas Hiina teadlane USA ajalehe päringule.

USA president Joe Biden andis eelmisel kuul luureteenistustele korralduse uurida koroonaviiruse päritolu, sealhulgas võimalust, et see ilmus Hiinas välja laboriõnnetuse tagajärjel.

Laborilekke võimalust on varem kuulutanud Bideni eelkäija Donald Trump, kuid enamasti peeti seda vandenõuteooriaks.

See on aga viimasel ajal üha enam tähelepanu tõmmanud, kui tulid teated, et kolm Wuhani viroloogiainstituudi teadlast haigestusid 2019. aastal pärast seda, kui olid külastanud nahkhiirekoobast Yunnani provintsis Edela-Hiinas.

Shi on nahkhiirte koroonaviiruse ekspert ja teda on peetud juhtivaks jõuks katsete juures, kus teadlased püüdsid viiruse mõju suurendada, et selle mõju peremeesorganismile paremini tundma õppida.

New York Timesi järgi avaldasi Shi ja tema kolleegid Wuhani laborist 2017. aastal ülevaate eksperimendist, kus nad lõid uue nahkhiirte koroonaviiruse hübriidi. Selleks sobitati mitmeid olemasolevaid viirusi, et uurida nende võimet nakatada ja paljuneda inimrakkudes.

Ajalehele saadetud e-kirjas kinnitab Shi, et tema katsed ei kavandanud viiruse ohtlikumaks muutmist, vaid püüti tundma õppida seda, kuidas toimub viiruse üleminek ühelt liigilt teisele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles