Doku Umarov: rahvas ei toeta enam Putinit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Doku Umarovi videopöördumisest.
Kaader Doku Umarovi videopöördumisest. Foto: SCANPIX

Venemaa tagaotsituima mehe, rahutu Põhja-Kaukaasia mässuliste liidri Doku Umarovi hinnangul näitavad opositsiooni meeleavaldused, et rahvas ei toeta enam Vladimir Putinit.

Islamijõudude ühendamise Venemaale kuuluvatel aladel enda eesmärgiks võtnud Umarov andis täna internetti postitatud videopöördumises oma võitlejatele käsu peatada rünnakut tsiviilisikute vastu, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Ma käsin kõikidel erirühmadel, kes viivad või kavatsevad ellu viia erioperatsioone Venemaal peatada need operatsioonid, mis võivad vigastada rahumeelset elanikkonda,» ütles Umarov videos, mis ilmus veebilehel kavkazcenter.com.

«Tänased sündmused Venemaal on meile näidanud, et Venemaa rahumeelne elanikkond ei toeta Putini tšekistlikku režiimi ja on režiimi pantvangid, mis võitleb Kaukaasias islami vastu,» lisas välikomandör, viidates sellele, et Putin ja paljud tema lähikondlased on KGB minevikuga.  

«Kui see rahulik elanikkond ei võta osa sõjast islami vastu, käsib meie usk kaitsta seda rahumeelset elanikkonda ja mitte neid puutuda. See elanikkond kohe kindlasti ei toeta Putinit,» lisas Umarov, kelle sõnul jätkatakse erioperatsioone aga võimuesindajate vastu.

Umarov võttis vastutuse ka mullu 24. jaanuaril Moskva Domodedovo lennujaamas korraldatud terroriakti eest, kus sai surma 37 inimest. Tema väitel tegutses ta Allahi nimel ja hulljulge rünnaku eesmärgiks on iseseisva islamiriigi moodustamine Põhja-Kaukaasiasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles