Pariisi sotsialistist linnapea tahab saada Prantsusmaa esimeseks naispresidendiks

Copy
Pariisi linnapea Anne Hidalgo
Pariisi linnapea Anne Hidalgo Foto: Zumapress/Scanpix

Pariisi sotsialistist linnapea Anne Hidalgo vihjas täna avaldatud usutluses kavatsusele kandideerida 2022. aasta presidendivalimistel, sest esimene naispresident muudaks prantslaste vahekorda võimulolijatega.

Presidendikandidaatide arv on juba praegu suur, esialgu domineerivad tsentristist president Emmanuel Macron ja paremäärmuslaste liider Marine Le Pen, kelle duelli oodatakse teises voorus.

Seni ei ole sotsialistid suutnud võistlusele presidendikoha pärast kaasa rääkida. Prantsusmaa viimane sotsialistist president oli François Hollande aastatel 2012-17, aga tema muutus lõpuks nii ebapopulaarseks, et ei hakanud teiseks ametiajaks kandideerimagi.

Hidalgo ütles vastuseks nädalalehe Le 1 pärimisele 2022. aasta plaanide kohta: «Kui nüüd kohe jõuliselt ei tegutse, jäävad meie lapsed ja lapselapsed ilma võimalusest kavandada maailma, mida nad soovivad.»

Tema sõnul tekitab keskklassi poliitikast eemaldumine ohu, et populism saab veel hoogu juurde ja demokraatia mureneb.

«See kutsub mind oma riigi nimel tegutsema, et tuua kuuldavale ka teine hääl, pakkuda välja teine poliitika,» ütles Hidalgo.

«Olen veendunud, et naine võib muuta suhteid võimuga. See oleks tõeline murrang.»

Hidalgo on olnud Pariisi linnapea alates 2014. aastast ning püüdnud muuta Prantsusmaa pealinna puhtamaks ja rohelisemaks. Tema prioriteet on keskkonnapoliitika.

Mais tehti teatavaks plaan keelata järgmisest aastast alates enamiku autode kesklinna sisenemine. Sel nädalal teatas linnavalitsus, et moottorrataste ja mootortõukerataste omanikud peavad Pariisis parkimistasu maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles