Suurbritannia palub EL-ilt «vorstisõjas» ajapikendust

Copy
Briti Brexiti-minister David Frost.
Briti Brexiti-minister David Frost. Foto: Zumapress/Scanpix

Suurbritannia palus Euroopa Liidult lisaaega mõnede Brexiti-järgsete kaubandusreeglite kehtestamiseks Põhja-Iirimaal, ütles täna Brexiti-minister David Frost.

Ta kinnnitas, et Ühendkuningriik soovib, et EL lükkaks edasi külmutatud lihatoodete uue kauplemisrežiimi jõustamise Põhja-Iirimaal, mille tähtajaks on määratud juuni lõpp.

Kui Põhja-Iirimaal asuvatel poodidel keelatakse Briti lihatoodete müük, on oodata «vorstisõda».

«Me palusime ja vihjasime EL-ile, et õige tee oleks leppida kokku armuaja pikendamises, vähemalt natukegi,» ütles Frost Briti parlamendis.

Tema sõnul annaks edasilükkamine hingamisruumi käimasoleva arutelu jätkamiseks ja lahenduse leidmiseks.

Kui me kokkuleppele ei jõua, peame kaaluma omalt poolt kõiki variante, hoiatas Frost.

Kui Suurbritannia 2020. aasta algul EL-is ametlikult lahkus, jäid aastaks poolte suhted muutumatuks, selle aasta algusest on London ja Brüssel kaubelnud aga uute tingimuste alusel. See nn Põhja-Iiri protokoll jätab piirkonna sisuliselt EL-i tolliliitu ja ühisturule, et hoida habrast rahu vabariiklaste ja unionistide vahel.

Protokoll on aga unionistide hulgas äärmiselt ebapopulaarne, nende väitel loob see sisuliselt piiri Põhja-Iirimaa ja ülejäänud Suurbritannia vahel.

«Vorstisõda» oli ka eelmisel nädalavahetusel G7 tippkohtumisel keskseks teemaks.

London ähvardab ühepoolsete sammudega, kui Brüssel ajapikendusega ei nõustu. EL näeb brittide tegevuses aga Brexiti kokkulepete rikkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles