Kreekat kritiseeritakse plaani eest migrante põrgumüraga peletada

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Helikahur on kinnitatud politsei soomusmasina külge. Põrgulärmi tegeva seadeldisega tõrjutakse migrante Kreeka-Türgi piiril.
Helikahur on kinnitatud politsei soomusmasina külge. Põrgulärmi tegeva seadeldisega tõrjutakse migrante Kreeka-Türgi piiril. Foto: Giannis Papanikos/AP/Scanpix

Türgit ja Kreekat eraldava Évrose jõe lähistel on Kreeka politsei teatel viimase kuu jooksul kinni peetud vähemalt 170 asüülitaotlejat ja 40 arvatavat inimsmugeldajat.

Seda piirkonda on aastate jooksul tundma õppinud ka politsei- ja piirivalveameti (PPA) ametnikud, kes on üheskoos kreeklaste ja teiste Euroopa Piiri- ja Rannikuvalve Ameti (Frontex) poolt Kreekasse lähetatud piiriametnikega aidanud võidelda ebaseadusliku migratsiooniga Euroopa Liidu välispiiril.

PPAst öeldi Postimehele, et praegugi panustab Eesti Évrose piirkonnas kuue ametnikuga, kelle tööpõlluks on umbes kolme kilomeetri laiune piiriala Kreekat Türgist eraldava jõe kaldal. PPA teatel on ebaseaduslikud piiriületused selles piirkonnas märkimisväärselt vähenenud ja peamine surve on koondumas hoopis Bulgaaria-Türgi maismaapiirile. Kreeklased katsetavad aga just praegusel, koroonaviiruse tõttu migratsiooni mõttes veidi rahulikumal ajal Türgi piiril mitmesuguseid meetmeid illegaalse piiriületuse tõkestamiseks, millest eelkõige üks – helikahurite kasutamine – on esile kutsunud paraja vaidluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles